Local

Focar de pestă porcină africană într-o comună din județul Botoşani – FOTO&VIDEO

Autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă! Șapte focare de pestă porcină africană au fost înregistrate de la începutul anului pe raza comunei Corni din județul Botoșani.

„PPA evoluează din ce în ce mai agresiv. Cred că știți din presă despre focarele de gripă aviară din Suceava, în zona Fălticeni. În același timp vreau să vă informez că în Republica Moldova au fost cinci focare de gripă aviară, Botoșani fiind undeva la mijloc între aceste două focare și sprijinul dumneavoastră în cazul în care apar păsări moarte sau auziți ceva ar fi indicat să ne informați în așa fel încât să gestionăm cazul apariției unui focar de păsări moarte pe luciul de apă Prut sau altul de pe teritoriul județului Botoșani. Ca și noutate după câțiva ani, a apărut din nou rabia la bovina în contextul războiului din Ucraina și astfel toate vulpile și celelalte animale sălbatice migrează spre zone mai liniștite. De ce spun acest lucru? Pentru că focarele pe care le-am avut sunt duse mai departe către laboratorul național de referință și au fost identificate tulpini Moldova într-un corp anume. Deci originea este din partea cealaltă de Prut sau zona din Ucraina. Un alt aspect care se datorează secetei care a fost în județul Botoșani și recoltării sau colectării furajelor de pe suprafețele verzi este un caz de antrax. Antraxul este o boală care evoluează sporadic, întâmplător să spunem, în cazul administrării unei cantități mai mari sau mai mici de bacil antrax, care rezistă în sol zeci de ani de zile.

Am avut patru focare de tuberculoză la bovine, din care două au fost eradicate, iar două încă sunt în perioada de a fi eradicate și, în același timp, un caz de loca americană la albine. Toate aceste animale care au fost ucise au fost despăgubite.

Referitor la PPA, anul trecut am avut șapte focare în gospodăriile populației, iar anul acesta avem deja șapte, în care sursa este sălbatică, adică mistrețul și accesul din pădure către gospodăriile populației s-a făcut prin om. Omul este principalul și cel mai important vector al bolii. Deja ne așteptăm la evoluție mai rapidă în diferite locații și având în vedere evoluția pestei porcine la mistreți”, a transmis Teodor Harabagiu – director executiv, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani

Ce este pesta porcină africană:

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate. Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Semnele clinice ale pestei porcine africane sunt diverse şi nu sunt întodeauna uşor de recunoscut. Animalele bolnave vor prezenta simptome precum: febră mare, oboseală, uneori animalele nu se mai pot ridica, probleme digestive şi eczeme de culoare roşu-albăstrui, mai ales în jurul urechilor şi a râtului sau tuse şi respiraţie dificilă.

Cele mai multe dintre animalele infestate cu pestă porcină africană vor muri în decursul a 10 zile.

Porcii domestici se pot infecta în mai multe moduri: contactul cu alţi porci infectaţi, cumpăraţi de la ferme sau gospodării din zonele deja afectata de boală ori dacă sunt hrăniţi cu resturi alimentare.

Dacă suspectaţi că animalele dumneavoastră au fost infectate, nu mutaţi animalele în altă fermă, întotdeauna schimbaţi hainele şi încălţămintea de fiecare dată când ieşiţi din fermă. Înainte a cumpăra alţi porci, pui sau adulţi, verificaţi dacă animalele provin de la crescători de încredre, care au respectat regulile pentru a-şi proteja fermele de contaminare.

Nu lăsaţi porcii domestici să intre în contact cu mistreţii sau cu porcii din alte ferme. În plus, este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare şi nici nu trebuie ţinuţi în aer liber în zonele afectate de pesta porcină.

Nu cumpăraţi şi nu transportaţi carne de porc şi preparate din zonele afectate, care ar putea prezenta un risc de contaminare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page