Tradițiile și meșteșugurile botoșănene promovate la Târgul de Turism al României – FOTO
Târgul de Turism al României, ediția de toamnă 2022, a reprezentat cea mai bună oportunitate pentru promovarea județului Botoșani, a tradițiilor și atracțiilor turistice din „Țara de Sus”.
Județul Botoșani a fost prezent la eveniment cu un stand realizat în comun de Consiliul Județean Botoșani și Primăria Botoșani, prin intermediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică. Standul județului Botoșani a fost un adevărat magnet pentru participanți. Potențiali turiști, reprezentanți ai operatorilor de turism, oficiali guvernamentali și vedete de televiziune, cu toții au fost atrași de oferta județului nostru și de programul prezentat de Ansamblul „Cordăreanca”, Ansamblul „Vlăstarele lui Enescu” (Școala Populară de Arte „George Enescu”), Miruna Iustina Gireadă, una dintre puținele fete care cântă la cobză, și meșterii populari din Joldești, Emilia și Constantin Ciubotăriţa.
„Participarea la Târgul de Turism al României a fost o oportunitate de a face cunoscute frumusețile și atracțiile județului în ideea de a dezvolta turismul. Avem locuri frumoase, avem mănăstiri cu povești fascinante, avem case memoriale ale celor mai mari personalități ale României. Vizitatorii standului nostru au putut lua contact cu universul eminescian, au identificat opțiunile de cazare și masă, dar și posibilitățile de recreere și agrement din județ, precum Cornișa Aquaparc. Avem lucruri pe care să le promovăm și cu ajutorul cărora să atragem turiști”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Cu ocazia acestui eveniment, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat Ruta Cultural-Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”, care, pe lângă județul Botoșani, include Suceava, Maramureș și Neamț.
„Tradițiile populare sunt cele care ne reprezintă. Prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școala Populară de Arte, sprijinim păstrarea și transmiterea meșteșugurilor din Țara de Sus. Sunt elemente care ne definesc, care ne păstrează identitatea și pe care vrem să le facem cunoscute în întreaga țară și, de ce nu, în întreaga lume. Includerea județului nostru în ruta cultural-turistică «Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România» reprezintă o nouă recunoaștere a valorii tradițiilor noastre și a priceperii meșterilor populari din zonă”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Ruta Cultural-Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România” a fost lansată și în Republica Moldova, devenind o rută turistică transnațională.
Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României a avut loc în perioada 10-13 noiembrie. Au participat 86 de operatori de turism din nouă țări (Bulgaria, Canada, Egipt, Israel, Japonia, Maldive, Palestina, România și Turcia), înregistrându-se astfel un grad de internaționalizare de 27%.