Andrei Drancă: „Cerem măsurile de protecție a populației în criza prețurilor la energie! Creșterea taxelor și impozitelor la Botoșani nu este soluția!”
Fără a-și propune să alarmeze populația, USR Botoșani cere primarului Cosmin Andrei să prezinte măsurile de atenuare a crizei prețurilor de pe piața energiei pentru locuitorii municipiului Botoșani. Cu o scumpire de peste 80% a gigacaloriei produse în sistem centralizat al municipiului, facturile de la Modern Calor amenință să se dubleze în această iarnă, iar Primăria va fi obligată să mărească subvențiile. Banii vor fi luați, în cel mai fericit caz, de la investițiile din oraș. În tot acest context, soluția văzută și aplicată de primarul PSD și iarna trecută, este creșterea taxelor și impozitelor locale, măsură ce îi va afecta din nou pe toți botoșănenii.
USR Botoșani îi cere primarului Cosmin Andrei să prezinte soluțiile pregătite, întrucât familiile ce anul trecut puteau plăti la Modern Calor facturi de 300 de lei, vor avea dificultăți mari să plătească acum peste 600 de lei pe lună. Școlile din municipiul Botoșani racordate la rețeaua Modern Calor vor primi și ele facturi majorate în aceeași proporție, iar economiile sau neplata facturilor acestora riscă să facă insuportabilă temperatura din clasele de curs. Reîntoarcerea școlilor în online este un scenariu la fel de posibil pe cât este lipsa de viziune a decidenților politici din administrația locală.
”Lentoarea cu care se iau decizii, întârzierile din administrație fac ca măsurile de prevenție să nu existe, pur și simplu. La noi doar se remediază, se salvează ce se mai poate salva, iar cei care suferă nu sunt bugetarii cu salarii mari, ci tot botoșănenii cei mai vulnerabili.”, explică deputatul USR Andrei Drancă. Parlamentarul USR ține să-i amintească primarului PSD al reședinței de județ că guvernul, din a cărei alianțe face parte, a anunțat în urmă cu două săptămâni că România va primi impresionanta sumă de 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice. Banii ar putea fi atrași și la Botoșani pentru sprijinul instituțiilor locale de învățământ, medicale și alte instituții publice, pentru eficientizare energetică, pentru construirea unor sisteme alimentate prin panouri fotovoltaice ce pot reduce substanțial cheltuielile. ”Iar acesta este doar un exemplu pus în practică în multe alte orașe. Însă, pentru a se ajunge la fapte este nevoie de idei, de inițiative și de proiecte.”, este declarația deputatului USR de Botoșani.