Investiție de 4,5 milioane de lei pentru înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar în municipiul Botoșani – FOTO
Un nou contract de finanțare a fost semnat pentru municipiul Botoșani. În prezența premierului României, Nicolae Ciucă, viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu a fost delegat de primarul Cosmin Andrei să semneze contractul de finanțare cu ministrul MMAP, Tanczos Barna pentru proiectul „Înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar (CAV) în municipiul Botoșani, județul Botoșani”.
Proiectul a fost depus pe Componenta C3 – Managementul Deşeurilor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Investiţia „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, Sub-investiția „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”, Primăria Municipiului Botoșani fiind printre primele autorități locale din țară care au accesat această componentă.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem eficient de management al deșeurilor la nivelul municipiului Botoșani, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor.
Practic, se va moderniza sistemul de gestionare a deșeurilor din municipiul reședință de județ prin înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar. Se va insista pe informarea și conștientizarea populației cu privire la colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare.
Centrul de colectare va fi pe str. I.C. Brătianu. La acest centru, cetățenii vor putea aduce deșeuri pe care operatorul de salubrizare nu le colectează, cum ar fi mobilier uzat, deșeuri periculoase, deșeuri electrice și electrocasnice, deșeuri din construcții sau demolări, etc.
Prin implementarea acestui proiect, se estimează că va fi atinsă ținta de 500 de tone de deșeuri colectate separat pe an, cu o rată de reciclare de 100%.
Valoarea totală a acestui proiect, cu TVA, este de 4,5 milioane de lei.
Primăria Municipiului Botoșani a mai depus un proiect prin PNRR, care își așteaptă finanțarea și care se referă la amenajarea a 200 de insule ecologice pentru colectarea selectivă a deșeurilor, înlocuind toate rampele actuale din oraș.