Credincioși sunt așteptați în pelerinaj la Sfânta Parascheva
Aproximativ 300.000 de credincioși sunt așteptați în pelerinaj la Sfânta Parascheva. Vor fi aduse și moaștele unui sfânt cu origini din Ucraina. Autoritățile se așteaptă la cel mai mare pelerinaj din ultimii zece ani, asta pentru că în ultimii doi ani, pandemia i-a oprit pe mulți credincioși să vină la Iași. Racla cu moaștele Sfintei a fost scoasă la ora 6 din Biserică și va fi expusă până pe 14 octombrie, în ziua de sărbătoare.
La Catedrala Mitropolitană, sute de oameni au format cozi încă de acum câteva zile. Credincioșii nu mai au parte de restricții în acest an, iar reprezentanții bisericii spun că se așteaptă ca un număr foarte mare de pelerini.
În acest moment, peste 5.000 de pelerini așteaptă să se închine la raclă. Sunt persoane din toate colțurile țării. Majoritatea lor sunt de la București. Vorbim despre pelerini care vin an de an la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase.
Racla cu moaștele sfintei Parascheva a fost scoasă pe baldachinul din fața bisericiila ora 6.00. După Liturghie, un sobor de preoţi a purtat racla sfintei, considerată Ocrotitoarea Moldovei, într-o procesiune în jurul bisericii, iar apoi o așezat-o pe baldachinul împodobit cu flori din curtea interioară.
Este pentru prima dată în istoria recentă când Calea Sfinţilor se organizează mai devreme cu o săptămână față de ziua de 14 Octombrie când este prăznuită Sfânta Parascheva. Anul acesta, la Catedrala din Iași va fi adusă şi racla cu moaştele Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamţ, în anul în care se împlinesc 300 de ani de la naşterea sa.