AdministratieLocal

Edilii municipiului Botoșani intenționează să modernizeze sistemul de colectare a deșeurilor – VIDEO

Edilii municipiului Botoșani intenționează să modernizeze sistemul de colectare a deșeurilor, coborând în subteran o parte dintre platforme. Costurile sunt semnificative, iar municipalitatea va depune proiect pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Avem în plan investiții pentru a coborî aceste platforme în subteran, pentru a nu mai avea mirosuri, pentru a nu mai avea probleme cu oamenii străzii, care împrăștie deșeurile și creează tot felul de neplăceri. Este în lucru acest program al nostru de înlocuire a platformelor de colectare a deșeurilor, astfel încât să avem platforme mixte pentru început, cu platforme îngropate și cele de suprafață, dar într-o modalitate modernă, care să fie agreată de botoșăneni”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Trei puncte de colectare vor fi îmbunătățite cu bani din bugetul local. Este vorba despre cele situate pe strada Ion Pillat, strada Constantin Gane și cartierul Stejari. Alte 15 platforme vor fi modernizate cu fonduri acordate de Consiliul Județean.

„Raportat la platformele îngropate și de suprafață pe care le vom moderniza, absolut toate cele 81 de locații din municipiul Botoșani vor intra în modernizare, dar în diferite etape. În următorii 3-4 ani, toate platformele vor fi modernizate. Într-o primă etapă, anul acesta, avem deja la achiziții caietul de sarcini pentru trei platforme care vor fi modernizate cu containere de adâncime, de 3-5 metri. Noi am ales platformele de pe Ion Pillat, Tex-ul și cartierul Stejari.

Într-o următoare etapă, în care vom primi bani din fondul pentru mediu al Consiliului Județean, anul viitor, vom implementa alte 15 platforme îngropate, pentru ca prin PNRR să reușim să modernizăm tot sistemul de colectare din municipiu cu platforme de adâncime și platforme de suprafață, pentru că nu toate cele 81 de locații se pretează să avem platforme îngropate din cauza hărții conductelor de canalizare și gaz sau curent electric”, a spus Bogdan Buhăianu.

Primarul spune că nu poate avansa un orizont de timp pentru finalizarea proiectului.

„Cu banii de la PNRR, nu știu dacă putem avansa un orizont de timp, pentru că nu ține neapărat de noi în ce timp vom putea face achizițiile. Suntem pregătiți să depunem proiecte pentru această achiziție pe Reziliență și Redresare, dar în funcție de cum vom semna și vor veni banii, ne punem speranță să înlocuim o mare parte din platforme cu aceste fonduri europene. De la bugetul local și Consiliul Județean sunt posibilități reduse și înlocuim doar o parte din aceste platforme. Avem așteptări mari de la finanțarea europeană, pentru care suntem pregătiți și colegii mei lucrează deja la documentații pentru a putea depune proiect”, a declarat Cosmin Andrei.

Autoritățile vor depune proiectul pe PNRR în această toamnă.
„O platformă care să aibă toate cele 4-5 fracții de colectare. Un singur container, în funcție de capacitatea lui, costă între 8.000 și 12.000 de euro. 12.000 de euro este cea de 5 metri cubi, cu tot cu cuvă, instalare și toate studiile care se fac. Sunt prețuri la care nu ne așteptam. Când ne-am gândit la această investiție, prețurile erau de 6.000-7.000 de euro, acum s-au dublat”, a spus Bogdan Buhăianu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page