Primarul USR de la Dimăcheni: cei 200 de elevi ai noştri au, în sfârşit, toalete interioare! – FOTO
Mai bine de o jumătate de secol, elevii şcolii principale din Dimăcheni au folosit WC -ul din fundul curţii. Dacă în 1968, când a fost construită, anexa cu găurile în pardoseală şi fără racord la vreo sursă de apă, era considerată un semn de civilizaţie, în 2020, când a fost votat primar al comunei useristul Marinel Moruz, construcţia era o ruşine pentru orice administraţie. În cele 6 mandate ale fostului primar nu s-a reuşit trecerea la normalitate, dar, în sfârşit, în noul an şcolar, cei 200 de copii vor avea toalete interioare. O fântână de mare adâncime realizată tot acum, a fost conectată, astfel încât atât băile din şcoală cât şi cele din grădiniţă au apă curentă din sursă proprie. Mai mult, grădiniţa a fost renovată la interior, cu tavan ignifug, cu dotări noi, cu sistem de alarma la incendiu, iar o serie de lucrări conexe solicitate de pompieri, au făcut posibilă şi autorizaţia celor de la ISU, pentru a se garanta siguranţa celor mici.
„În 2020, când am fost ales primar, începuseră nişte lucrări pentru modernizarea şcolii, din fondurile comunei. Un constructor mai mult absent, care nu a respectat proiectul tehnic, montând, spre exemplu, uşi de lemn acolo unde în proiect apăreau ca fiind metalice, a făcut ca lucrările să aibă o întârziere de câţiva ani. Am deblocat contractul, am dat drumul la lucrări, cu forţe locale, cu ce am putut şi noi acolo unde a trebuit. Dar putem să spunem că am reuşit ceva ce trebuia făcut cu mult, mult timp în urmă”, a declarat primarul Marinel Moruz.
Comuna, despre care s-a zis că este cea mai săracă din ţară, a aşteptat 30 de ani postrevoluţionari ca să înceapă modernizările de primă necesitate. Fără niciun proiect de atragere a fondurilor pentru investiţii, fostul edil şef a avut grijă să construiască în primărie o baie modernă, cu apă curentă. Şcoala, aflată la 50 de metri distanţă, adăposteşte 200 de copii de grădiniţă, ciclu primar şi gimnazial, dar nu a fost o prioritate pentru primarul social-democrat. WC-urile, periculoase şi neîncălzite, fără nicio sursă de apă în apropiere, au speriat copiii şi părinţii în toţi cei 20 de ani de mandat ai fostului edil.
Lucrurile s-au schimbat, însă, iar useristul de la primăria Dimăcheni anunţă cu bucurie că în comună va veni şi apa. Primarul Marin Moruz a reușit să obțină finanțare atât pentru canalizare, cât și pentru apă curentă. Se lucrează deja la studii de fezabilitate şi de specialitate topo şi geo, astfel încât, într-o variantă optimistă, în primăvara viitoare ar putea începe lucrările care să racordeze comuna la reţeaua de apă a judeţului.