SANATATE | 7 motive sa bei cafea
Conform cercetarilor realizate in ultimii ani, exista legaturi foarte stranse intre consumul de cafea si buna functionare a creierului. Desi aceasta licoare magica este cunoscuta in special pentru puterea sa de a indeparta senzatia de somn de dimineata, oamenii de stiinta sunt absolut convinsi de faptul ca o cana de cafea, bauta zilnic, ofera protectie impotriva dementei si a bolii Alzheimer.
Iata 7 motive pentru care este recomandat sa bei cafea
1.Cafeaua are efecte benefice asupra performantelor memoriei si asupra procesului de memorare. Mai mult decat atat, o cana de cafea consumata zilnic stimuleaza capacitatea de a finaliza sarcini complexe. Consumul de cafea reprezinta un real ajutor persoanelor care au de invatat pe de rost anumite texte (studenti, actori etc).
2.Cafeaua iti protejeaza creierul de boli cum ar fi dementa si Alzheimer. Medicii au confirmat: o ceasca de cafea bauta in fiecare zi iti mentine sanatatea mintala in limite normale. Incearca sa bei cel putin jumatate de ceasca de cafea la cateva zile in cazul in care nu esti consumator inrait tocmai in scopul de a preveni astfel de afectiuni.
3.Consumul moderat de cafea reduce declinul cognitiv asociat cu imbatranirea. Declinul cognitiv se manifesta prin tulburari de memorie (imposibilitatea de a invata si retine informatii noi, de a-ti reaminti informatii invatate in trecut etc), tulburari de limbaj, incapacitatea de a efectua diferite activitati simple, tulburari de planificare si organizare etc.
4.Cofeina impiedica instalarea deficitelor motorii, normalizeaza functiile creierului si stimuleaza regenerarea creierulu.i. Din acest motiv, consumul de cafea este recomandat persoanelor care au suferit lovituri la cap sau care au fost in coma.
5.Consumul de cafea ofera un sentiment general de bine, de fericire, de energie, vigilenta si stimuleaza dorinta de socializare. Daca vrei sa pleci de acasa bine dispus, consuma in prealabil o ceasca tare de cafea. Cu siguranta vei fi sufletul petrecerii.
6.Consumul de cafea scade considerabil riscul de diabet zaharat de tip 2. Mai exact, acest lucru se datoreaza mineralelor, fitochimicalelor si antioxidantilor din cafea. Un studiu realizat pe parcursul a 11 ani de urmarire asupra a 1418 de femei a demonstrat ca cele care au consumat 6 cesti sau mai mult pe zi au avut un risc cu 22% mai scazut de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
7.Cafeaua contine o cantitate impresionanta de antioxidanti, adica cei cu ajutorul carora imbatranim mai greu, ne intarim sistemul imunitar si ne ferim astfel de infectii virale si bacteriene.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro