Informatii utile

LOCAL | Botosanenii, in goana dupa asigurarile auto obligatorii! VEZI ce bani se duc pe asigurare!

Șoferii botosaneni caută pe ultima suta de metri cele mai ieftine poliţe de asigurare obligatorii pentru maşini.

Conform legii, polița RCA este obligatorie, iar ca în fiecare sfârşit de an, şoferii botosaneni au început goana după cea mai ieftină poliţă de asigurare RCA pentru autoturisme. Pe piaţa asigurărilor există poliţe pentru toate buzunarele, începând de la 250 de lei până la 1.350 de lei. Cum poliţa RCA este obligatorie pentru şoferi şi acoperă doar pagubele produse pentru cealaltă maşină în timpul unui accident, botosanenii le caută doar pe cele mai ieftine.

Prin intermediul acestui contract de asigurare, persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Cu toate că încă nu se ştie mare lucru, există zvonuri că începând de anul viitor va fi introdus un nou sistem, în sensul că daunele vor fi plătite de firma care a emis poliţa de asigurare şi nu de firma care a emis poliţa de asigurare pentru şoferul care a produs accidentul.

Această situaţie ar putea schimba radical situaţia pe piaţa asigurărilor auto în sensul că vor fi căutaţi brokerii cei mai serioşi, nu doar cei mai ieftini.

Tarifele pentru poliţele RCA diferă, în funcţie de compania care le emite, de la caz la caz, precum şi în funcţie de vârsta şoferului. Astfel, în varianta pentru şase luni, cea mai ieftină poliţă RCA costă 161 lei, iar cea mai scumpă poate fi încheiată pentru 534 lei. Pentru 12 luni, poliţa RCA are un preţ minim de 250 de lei şi unul maxim de 1.350 de lei.

De exemplu, pentru o Dacia Logan cu motor 1,4, o persoană născută în anul 1979, care beneficiază de clasa de bonus B4, plăteşte în acest moment 256 de lei pentru o poliţă RCA valabilă un an, încheiată la Astra, 263 de lei la Grupama, 385 de lei la Omniasig şi 556 de lei la Alianz Ţiriac. O persoană mai tânără cu şapte ani care are aceeaşi maşină, însă în cursul ultimului an a avut evenimente rutiere, scoate din buzunar pentru o asigurare RCA la Astra 1.335 de lei. La Grupama plăteşte 825 de lei, la Omniasig 815 lei, iar la Alianz Ţiriac 1.348 de lei.

Potrivit celor afirmate de brokeri, cele mai căutate sunt poliţele RCA cele mai ieftine. “Poliţele mai scumpe sunt plătite în general de firme sau de persoane înstărite. În schimb, şoferii de rând caută cele mai ieftine poliţe RCA pentru că ştiu că, în acest moment, chiar dacă produc accidente, pagubele sunt acoperite de firma de asigurări cu care a încheiat poliţa RCA, fără să conteze valoarea acesteia. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al celui care cumpără poliţele RCA contează doar să fie cât mai ieftină. Eu lucrez cu mai multe firme de asigurări, însă majoritatea contractelor încheiate în ultima perioadă sunt cele ieftine”, a declarat un broker de asigurări.
Acesta a mai adăugat că cele mai multe cereri pentru RCA sunt la finele anului dar şi la jumătatea anului. “Marea majoritate a şoferilor şi-au încheiat poliţele de asigurare la finele anului trecut. O parte dintre ei au achiziţionat poliţe RCA doar pentru şase luni, ceea ce înseamnă că la finele lunii iunie, de obicei, sunt în creştere solicitările de RCA, însă, indiferent dacă în luna decembrie a anului trecut şoferii au încheiat asigurări obligatorii pe şase luni sau un an, în această perioadă trebuie să-şi reînnoiască poliţa RCA. Asta explică şi numărul de cereri mare din această perioadă. De asemenea, tot în această perioadă sunt şi cele mai ridicate tarife”, a mai precizat brokerul.

Reprezentanţii CSA au anunţat că este posibil ca de la începutul anului 2013 să fie introdus un nou sistem în cazul poliţei RCA. Astfel, şoferii păgubiţi în accidente rutiere produse din vina altor conducători auto vor fi despăgubiţi de societatea de asigurări care le-a emis poliţa RCA şi nu ca până acum, când sunt despăgubiţi de societăţile care au emis poliţele RCA şoferilor vinovaţi. În acest fel, plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile şi nu în cel mult 90 de zile, aşa cum se face acum.

Acest nou sistem prevede că, după ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare de la societatea şoferului care a produs dauna. Această modificare nu va duce la dispariţia poliţei CASCO, pentru că persoanele vinovate de producerea unui accident nu pot cere despăgubiri propriului asigurător, cum este în cazul CASCO.

Potrivit Legii nr.136/1995, limitele teritoriale de acoperire ale asigurării RCA sunt teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European. În plus, poliţa RCA acoperă şi teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional. Asigurătorii pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei, ţările fiind precizate pe poliţă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page