ECONOMIC

Transportatorii rutieri vor putea cere bani de la stat pentru a compensa creșterea prețurilor la combustibili

Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane vor putea cere un ajutor de stat pentru combustibilul folosit în activitatea lor economică, conform unui proiect de hotărâre adoptat azi de Guvern. În acest fel, se vor putea obține sume de până la 400.000 de euro pentru o singură firmă, estimându-se că cel puțin 3.000 de companii vor beneficia de ajutor, potrivit avocatnet.ro

„Scopul prezentei hotărâri îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea întreprinderilor afectate de criză, prin atenuarea efectelor economice generate de conflictul armat din Ucraina”, este precizat în proiectul de HG, care, pentru a se aplica, mai trebuie publicat în Monitorul Oficial. În același timp, însă, este nevoie și de autorizarea schemei de ajutor de către Comisia Europeană.

Mai precis, ajutorul de stat se va acorda pentru combustibilul folosit pentru alimentarea motoarelor în:

  • transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone;
  • transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone;
  • transportul rutier de mărfuri național și internațional contra cost, cu ajutorul unor autovehicule sau combinaţii de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depăşeşte 2,5 tone, dar nu mai mult de 3,5 tone;
  • transportul de persoane regulat și ocazional, inclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3.

Schema de ajutor de stat va putea fi accesată pentru combustibilul achiziționat cu până la 30 de zile înainte de publicarea în Monitorul Oficial a proiectului de HG. Un transportator va putea să obțină astfel un ajutor de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar maximum 400.000 de euro (echivalent în lei) în total, sumă acordată sub formă de grant. În total, se estimează că cel puțin 3.000 de companii vor beneficia de ajutor.

Solicitarea se va depune la Autoritatea Rutieră Română, însoțită de anumite documente justificative, pentru un trimestru, în primele 15 zile de după trimestrul calendaristic pentru care se face cererea. Pentru lunile aferente trimestrului patru, cererea se va depune până la data de 1 decembrie 2022.

Cererile vor fi soluționate, în ordinea înregistrării lor, în maximum 30 de zile lucrătoare de la depunere, iar plata grantului se va face ulterior prin virament în contul bancar din România (transportatorii străini stabiliți în alte state UE) sau în contul de la Trezorerie (transportatorii stabiliți în România), în maximum 30 de zile lucrătoare după ce decizia de acceptare va ajunge la Ministerul Finanțelor.

Conform inițiatorilor, schema de ajutor de stat va fi introdusă în contextul creșterii prețurilor la combustibili din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

„În prezent, operatorii de transport rutier comercial se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la carburanți, pe fondul conflictului din Ucraina. În perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 costul de operare al transportului rutier de marfă a crescut cu 21%. Firmele de transport rutier au o marja de profit net de 6-7% și nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului combustibilului aducând costuri suplimentare imediate.

Unele firme de transport rutier sunt deja în pragul falimentului, iar dacă transportul rutier nu funcționează corespunzător, lanțurile de aprovizionare deja perturbate de conjunctura actuală vor fi afectate și mai mult până la blocaj. Cei mai mari perdanți vor fi clienții transportatorilor, cetățenii obișnuiți și întreprinderile, care vor avea de suferit dacă costurile transportului rutier comercial vor scăpa de sub control”, scriu inițiatorii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page