Cruce-gigant în Ipoteşti, satul copilăriei lui Mihai Eminescu
Pe un deal de lângă Ipoteşti, în satul în care a copilărit poetul Mihai Eminescu, la Botoşani, autorităţile locale au ridicat o cruce înaltă de 20 de metri şi care a costat 400.000 de lei. Această amenajare va fi iluminată toată noaptea şi marchează locul unde s-a aflat prima aşezare din comună.
Comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, este faimoasă pentru satul Ipoteşti, locul unde a copilărit poetul Mihai Eminescu, dar şi spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea cea mai importantă instituţie de studiu şi cercetare a operei eminesciene. Lângă Ipoteşti se află un deal, pe care localnicii l-au numit, în mod bizar, La Cruce, deşi, de cel puţin 100 de ani, acolo nu a existat vreo cruce.
Aşa că autorităţile locale s-au decis să pună, la propriu, o cruce pe dealul cu pricina. Este vorba despre o construcţie metalică de aproximativ 20 de metri, dotată cu led-uri pentru iluminat noaptea. Investiţia s-a ridicat la 400.000 de lei, bani luaţi din bugetul local al comunei. Crucea a fost deja ridicată şi urmează ca, cel mai probabil, joi seară (12 mai) să fie pusă în funcţiune şi instalaţia de iluminat, alimentată cu panouri fotovoltaice. Monumentul este din structură metalică zincată, placat cu tablă specială de aluminiu. Prin amplasarea sa, poate fi văzut de la mare depărtare.
„Aici sunt începuturile noastre”
Deşi suma este consistentă, aproximativ 80.000 de euro, cel puţin o parte a localnicilor nu au nimic împotrivă. Şi asta fiindcă acolo este un loc cu o semnificaţie aparte pentru locuitorii din comună.
”Din bătrâni, se spune, că pe dealul acesta, ”La Cruce„, a fost prima aşezare de aici, din comună. Aici sunt începuturile noastre. Şi la început a fost o cruce, acum multe sute de ani. Aşa ne aducem şi noi aminte de moşii şi strămoşii noştrii”, spune o localnică din Ipoteşti.
De altfel, şi conform repertoriului arheologic, în zonă se află obiective de interes. Este vorba despre tumuli, adică morminte foarte vechi, fie din perioada migraţiilor, de la finele antichităţii şi primele secole ale epocii medievale, fie tocmai din Epoca Bronzului. Tot pe deal au fost găsite şi urmele unei vechi aşezări. „Are peste o mie de ani vechime. Este un sat dispărut, din vechime”, spune Verginel Gireadă, primarul din comuna ”Mihai Eminescu.
Cetăţi getice şi drumuri comerciale
Alţi localnici mărturisesc că au auzit de la profesori, de la echipe de cercetători din perioada comunistă că, pe lângă deal a trecut şi un drum comercial, aproape de creastă.
”Satul vechi, de dinainte de a fi Moldova, era pe acest drum comercial. Prin mijlocul lui trecea drumul ce lega Marea Neagră de târguri din Polonia. Şi era o cruce, zic unii, care marca intersecţia acestor drumuri comerciale”, spune un alt localnic.
Totodată, în comună, mai ales la Stânceşti, se află una dintre cele mai importante cetăţi traco-getice din nordul Moldovei. Unii bănuie, că pe dealul ”La Cruce”, să fi fost şi o aşezare, civilă, traco-getică. ”Cred că erau geţi. Aici trăiau, pe deal. Şi când venea duşmanul plecau la Stânceşti, între ziduri, la cetate. Ce or fi fost, aici ştim că a început totul pentru noi, ”La Cruce”, spune un localnic în vârstă din satul Stânceşti.
Sursa: adev.ro