DiversePublicitate

Cum a apărut VAR în fotbal?

VAR, care este prescurtatea pentru Video Assistent Referee, este o tehnologie care permite ca echipe de asistență video să alerteze arbitrul să remedieze posibilele faze controversate sau judecate incorect. VAR se aplică în anmite situații. O situație în care se aplică VAR este în decizia pentru un eventual penalty. De asemenea, VAR se aplică și la decizia la o fază de gol, la cartonașe roșii sau cu privire la indentificarea jucătorilor care participă la meci.

VAR a schimbat și modul în care se pariază live, deoarece pariorii sunt direct influențați de către opririle de meci cauzate de analizarea imaginilor VAR. Pariorii români sunt extrem de încântați de promoțiile caselor, iar Maxbet bonus fără depunere poate fi un început bun în pariurile online la o casă de pariuri solidă.

VAR este format dintr-o echipă de 4 oameni, dintre care unul este arbitru asistent video și ceilalți 3 sunt adjuncți. Fiecare membru VAR are ecuson FIFA. Cei 4 membri vor fi ajutați de 4 tehnicieni video. Tehnicienii video sunt responsabili cu manevrarea aparaturii și selectarea celor mai bune unghiuri pentru analizarea fazelor din meci.

Primul VAR

VAR a apărut în cadrul Campioantului Mondial din Rusia și a adus schimbări majore în ceea ce privește arbitrajul. La Campionatul Mondial din Rusia a apărut prima dată VAR la un turneu final. Mai exact, pe durata unui meci de fotbal, arbitrul cere ajutorul VAR la o anumită fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să reanalizeze o anumită situație care a stârnit controverse. Meciul este oprit și centralul va descrie un dreptunghi în aer cu mâinile. Prin acest semn, arbitrul își face cunoscută intenția de a apela la VAR. Ulterior, înregistrarea fazei este urmărită atent de arbitrul VAR care va comunica apoi arbitrului de centru ce arată imaginile. Mai apoi, arbitrul de centru analizează informația pe care i-o oferă VAR și o poate accepta sau poate reanaliza el. Decizia finală este luată doar de arbitrul central după ce a analizat informațiile pe care VAR i le-a comunicat.

Sistemul VAR în prezent

În prezent, sistemul VAR nu a fost implementat în România, dar acesta este programat. În vara anului trecut Comisia Centrală a Arbitrilor din România a început cursurile în vederea implementării sistemuluji VAR la noi în țară. Deși inițial aceasta era programată pentru a fi folosită la play-off-ul din Liga 1, decizia a fost amânată deoarece aparatura a întârziat să apară și data limită a fost decalată. Cu toate acestea, sunt foarte mari șansele ca VAR să fie implementat la finala Cupei României din acest an. Daniel Stanciu a spus într-un comunicat că primul meci în care vom avea VAR va fi la finala Cupei României sau la Supercupă. Există și arbitri români care sunt deja familiarizați cu sistemul VAR. Ovidiu Hațegan sau Istvan Kovacs au fost delegați la meciuri din UEFA Champions League pentru a se familizaria cu sistemul VAR. În cadrul meciurilor pe care le-au arbitrat, aceștia au fost ajutați de sistemul VAR. Primul arbitru și-a menținut decizia cu privire la un penalty deși VAR nu a fost de aceeași părere, în timp ce Istvan a luat în considerare analiza VAR și a indicat un punct alături de aceștia după ce a revăzut faza.

VAR este un sistem făcut să ajute arbitrul să ia o decizie cât mai corectă și în același timp să ajute jucătorii să fie arbitrați cât mai corect.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page