AnunturiLocal

Muzeul Județean Botoșani este în doliu! Un reputat arheolog s-a stins din viață

Muzeul Județean Botoșani este în doliu, după ce reputatul arheolog Octavian Liviu Șovan a plecat la cele veșnice.
Octavian Liviu Șovan s-a format la Facultatea de Istorie a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iași fiind cunoscut lumii ştiinţifice naționale şi internaţionale prin cercetările arheologice din mai multe situri, dar mai ales prin săpăturile de mare amploare, desfăşurate în necropola de tip Sântana de Mureş- Cernjachov de la Mihălăşeni, jud. Botoşani. O. L. Şovan a făcut dovada unui deosebit potenţial de cercetare ştiinţifică interdisciplinară, prin valorificarea integrală, exhaustivă, a celor 520 de morminte, cu impresionantul inventar arheologic pus în valoare prin acurateţea şi minuţiozitatea investigaţiilor. Pe lângă lucrarea de referință “Necropola de tip Sîntana de Mureş-Cernjachov de la Mihălăşeni”, Octavian Liviu Şovan a lăsat o cantitate enormă de informație, materializată într-un volum de peste 500 de pagini la care a lucrat întreaga carieră-“Repertoriul arheologic al judeţului Botoşani”. Mărturisea în anul 2016 că “Practic, de când am început să fac arheologie am adunat informaţii pentru această carte, am făcut mii de kilometri pe jos, comună de comună, în cruce şi-n curmeziş”.
Timp de 28 de ani a activat ca muzeograf în cadrul instituției noastre, fiind ulterior șeful Oficiului Județean pentru Patrimoniul Cultural Național. Din 1996 până în 1999 a îndeplinit funcția de director adjunct al Muzeului Județean Botoșani. A fost editor al revistei Hierasus și apoi al revistei Forum Cultural, volume de referință pentru activitatea culturală a Botoșanilor.
Octavian Liviu Sovan a fost unul dintre puținii experți în bunuri de patrimoniu și arheolog expert.
Apreciat de colegi, respectat în mediile științifice și de către cei cu care a colaborat, Octavian Liviu Șovan rămâne un cercetător de referință pentru preistoria județului, care continuă să ne vorbească prin opera sa științifică. Monografiile, articolele și bunurile de patrimoniu descoperite de-a lungul vieții, piese care au îmbogățit instituția noastră cu peste 5000 de repere, sunt mărturiile directe ale unei vieți în slujba cunoașterii istoriei și preistoriei județului Botoșani.
Sit tibi terra levis!
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi interior

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page