Proiect educativ județean ,,ŞI MIE ÎMI PASĂ!”, la Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani
Violenţa, sub toate formele ei de manifestare, a devenit, din păcate, un adevăr dureros şi o primejdie necruţătoare, provoacă răni grave, mutilează fiinţe, spirite şi ucide. Acceptarea acestei realităţi este primul pas în conturarea efortului colectiv de a lupta cu monstrul violenţei şi a-l învinge, iar prezentul şi dinamica geopolitică de la graniţele noastre ridică noi provocări în faţa cărora nu ştim, încă, să reacţionăm eficient.
Astfel, pentru a putea preîntâmpina și dezarma un comportament violent, sub motto-ul ”Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator” (Muzeul Holocaustului, Washington), Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, sub coordonarea prof. Alexandra Hrincescu și bibl. Daniela Nichiteanu, a inițiat și demarat în luna octombrie 2021 un amplu proiect județean, cu titlul ”ȘI MIE ÎMI PASĂ!”.
Proiectul, înscris în Calendarul Activităților Educative Județene 2021-2022, se alătură iniţiativelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani şi altor unităţi de învăţământ care, în fiecare an, aleg să abordeze această tematică de larg interes pentru a răspunde nevoilor comunităţilor şcolare şi locale.
Scopul proiectului este ”dezvoltarea la tineri a unui comportament responsabil care să demonstreze că apreciază pacea şi securitatea personală şi pe a celorlalţi ca pe valori umane esenţiale, conştientizarea elevilor privind respectarea drepturilor omului, a prevenirii conflictelor, a convieţuirii într-un mediu natural, economic, social şi cultural divers, capabil să acorde şanse egale de împlinire tuturor”.
Printre obiectivele stabilite, se numără următoarele:
– informarea şi sensibilizarea elevilor şi opiniei publice asupra pericolelor la care ne expunem şi expunem şi generaţiile viitoare prin acceptarea violenţei ca stil de viaţă;
– dobândirea de informaţii corecte despre consecinţele pe termen mediu şi lung ale asumării comportamentelor de risc, în vederea prevenirii eşecului şcolar familial și social;
– dezvoltarea abilităţilor de comunicare asertivă care să conducă la îmbunătăţirea vieții și activităţii elevilor, la obţinerea performanţei şcolare și asigurarea unei vieți de calitate;
– implicarea elevilor în identificarea şi monitorizarea cazurilor de violenţă, a factorilor declanşatori, a formelor de manifestare; în găsirea unor soluții, fie și ipotetice,, la problema violenței; în crearea unei conștiințe în ceea ce privește nonviolența, toleranța și promovarea păcii;
– reducerea numărului de elevi implicaţi în comiterea de infracţiuni cu violenţă, în calitate de victime / autori / spectatori, prin adoptarea unor comportamente responsabile.
- de unități școlare şi 8 instituții publice s-au alăturat, ca și parteneri, proiectului
lansat de Liceul ”Dimitrie Negreanu” iar în semestrul I al anului școlar 2021-2022, sub coordonarea a 42 cadre didactice și 10 colaboratori, s-au desfășurat un număr de 40 activități, cu un impact major asupra elevilor, printre care: Prevenirea pericolelor TIC; Violența lasă urme adînci! Tu ce lași în urmă?; Bullying și cyberbullying; Spunem NU violenței din familie și din școală; Factorii care cauzează și întrețin violența; Fii puternic, nu violent!; Culorile toleranței; Non-violența este arma celor puternici!; Prevenirea dependenței și abuzului de substanțe; Trăiește-ți frumos adolescența!; Spune STOP violenței!.
În luna martie a fost finalizat volumul I al CĂRŢII ELECTRONICE “ŞI MIE ÎMI PASĂ!”, înregistrat şi difuzat cu ISBN (de la Centrul Naţional ISBN_Biblioteca Naţională a României).
Mulţumiri şi aprecieri prof. Anca Luminiţa Dulgheru, autorul acestei cărţi!
Comunicat de presă – echipa de proiect!
Vă invităm să accesaţi link-ul de mai jos pentru a vizualiza cartea electronică „ŞI MIE ÎMI PASĂ!”, vol. I:
Și mie îmi pasă! – A4 by ANCA-LUMINIŢA DULGHERU
|