Localsocial

Peste 2.600 de ucraineni au intrat în țară prin vămile din Botoșani, în ultimele 12 ore – FOTO&VIDEO

Polițiștii de frontieră, pompierii, jandarmii și polițiștii continuă să fie alături de cetățenii ucraineni. Prin toate acțiunile desfășurate, întind o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

În ultimele 12 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut și Stânca au intrat în țară 2651 persoane și 540 autoturisme. Dintre acestea, 24 persoane au declarat că rămân în județul Botoșani, iar celelalte sunt în tranzit.

Refugiații au fost preluați de voluntarii și angajații ISU Botoșani prezenți în proximitatea Punctelor de Trecere a Frontierei.

Au primit mâncare, un ceai cald și alte produse de strictă necesitate, precum și îndrumări spre destinații sau locurile de cazare.

Pentru a le aduce un zâmbet pe chipul împietrit de tristețe, colegii noștri de la Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie le-au oferit astăzi, doamnelor și domnișoarelor prezente în Punctele de Trecere a Frontierei Stânca și Rădăuți-Prut, câte o floare. Și pompierii botoșăneni au dăruit flori voluntarelor din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut, dar și femeilor din Ucraina cazate la “Hand of Help” și Tabăra “Codrii de Aramă” Agafton.

Permiteți să raportăm: Misiunea a reușit! Chiar și pentru câteva minute, pe chipurile tuturor a apărut un zâmbet care face cât o mie de cuvinte.

119 persoane au fost transportate cu microbuzele ISU Botoșani, Timiș și Vrancea la locurile de cazare amenajate la Bucecea și Tabăra “Codrii de Aramă” Agafton, la gara din Verești și la limita cu județul Iași, de unde au fost preluati de alte mijloace de transport. Pe timpul nopții au fost suplimentate forțele și mijloacele la Stânca. Astfel, pentru transportul persoanelor vor fi patru microbuze aparținând ISU Botoșani Timiș și Vrancea.

La ora 18.00, în spațiile de cazare amenajate de autorități pe raza județului Botoșani erau disponibile 1129 de locuri de cazare.

În continuare, în cele două puncte de trecere a frontierei sunt prezente echipaje SMURD pentru acordarea de ajutor medical, la nevoie.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91, care aparțin Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale.

România donează sânge pentru Ucraina! Centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga țară sunt deschise până la ora 17.30.

Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani, Str. Marchian, nr. 9, Telefon: 0331.40.16.61, Program: Luni – Vineri 07:30 – 17:30.

Lista completă a centrelor unde puteți dona, dar și adresele și numerele de telefon sunt afișate mai jos: https://www.ms.ro/…/2022/03/CENTRE-DE-TRANSFUZIE.pdf

GUVERNUL ÎI PROTEJEAZĂ PE CEI VULNERABILI

  • Toți copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România, în aceleaşi condiţii cu elevii români. Aceștia vor avea şi dreptul la cazare gratuită, în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte şi manuale.
  • De asemenea, vor beneficia de examinarea stării de sănătate, în unităţile şcolare, şi în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare din programul naţional al Ministerului Sănătăţii. Statul le va asigura gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun, precum şi alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial.
  • În privinţa studenţilor, Ministerul Educaţiei va putea aproba în anii universitari 2021-2022 şi 2022-2023 universităţilor/instituţiilor de învăţământ superior un număr suplimentar de locuri – în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare, pentru a avea continuitate la studii.
  • Pentru refugiaţii cazaţi în spaţiile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private şi instituţiilor de învăţământ universitar de stat şi private, va fi acordată o subvenţie pentru cazare 50 lei/refugiat/zi şi masă în cuantum de 20 lei/refugiat/zi, pe o perioadă de până la 90 de zile.
  • De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor avea posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecţie prevăzute de lege: locuinţe protejate, centre de pregătire pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro/criză.
  • Persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situaţie de dependenţă, vor beneficia, la cerere, de serviciile sociale în conformitate cu legislaţia privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.
  • În privinţa asistenţei medicale, refugiații, chiar dacă nu solicită o formă de protecţie în România potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistenţă medicală şi tratament corespunzător pentru situaţii de urgenţă, prin sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă.
  • De asemenea, vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României fără a fi necesară obţinerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de şedere în scop de muncă.
  • De la începutul crizei umanitare, în România au fost identificați 219 de copii proveniți din servicii sociale din Ucraina care au fost preluați în sistemul de protecție specială din România.
  • Ministerul Transporturilor, prin CFR Calatori, a transportat zilnic aproximativ 700-800 refugiați, gratuit, cu trenuri dedicate. În plus, ministerul Transporturilor a creat culoare dedicate la Aeroport Otopeni și a procesat mii de pasageri, facilitând deplasarea acestora. De asemenea, la aeroport au fost instalate corturi dedicate refugiaților.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page