Local

Rezervație forestieră din Botoșani, importantă pentru specii rezistente la îngheț – FOTO

Aria Naturală Protejată de interes național RONPA0249 Arinișul de la Horlăceni este o rezervație naturală de tip forestier, importantă pentru speciile de arbori pe care le deține.

Arinișul de la Horlăceni se află în partea de sud-vest a comunei Șendriceni, în vestul satului Horlăceni, la o distanță de aproximativ 2 kilometri de localitate.

Rezervația naturală de tip forestier RONPA0249 este inclusă în aria de protecție specială avifaunistică Dorohoi – Șaua Bucecei.

Are o suprafață de 5 hectare și reprezintă o arie de protecție pentru specia arboricolă Alnus glutinosa, adică arin negru, care vegetează pe o suprafață de 0,7 hectare, restul fiind zonă tampon.

Această specie este rezistentă la geruri și înghețuri, pretențioasă la căldură și exigentă față de umiditatea din sol. Rădăcina prezintă țesuturi aerenchimatice (rezerve de aer), care îi asigură speciei posibilitatea de a respira în perioade de inundații, uneori chiar prelungite, când rădăcinile stau complet sub apă.

Existența arinilor este legată de apropierea apei, întrucât arinul negru este o specie higrofilă.

Datorită secetei prelungite din ultimii ani, rădăcinile submerse se află acum la suprafață, fiind acoperite cu specii de mușchi, unele exemplare fiind dezrădăcinate, aspect care conduce la degradarea habitatului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page