Calendar

Tradiții și obiceiuri populare: Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști

Lăsatul Secului are nenumărate tradiții și obiceiuri. În această zi de sărbătoare este bine ca rudele să fie invitate la masă. Acestea trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Totodată, tradiția din Ardeal spune că femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

După ce s-a lăsat sec de carne pentru Postul Paștelui 2022 pe 27 februarie, acum, pe 6 martie, se lasă sec și de brânză.

În această zi, cunoscută și sub denumirea de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioșii obișnuiesc să se strângă în jurul mesei, alături de cei dragi, pentru a gusta din preparatele „de dulce”. Chiar dacă încă nu a început postul, în ziua lăsării secului pentru Postul Paștelui 2022 nu se consumă carne. Credincioșii au voie să mănânce doar lapte, ouă, unt sau brânză în această zi.

Totodată, tradiția mai spune că atunci când se lasă sec pentru Postul Paștelui, gospodinele ar trebui să spele toate vasele din casă, mai ales dacă au gătit preparate „de dulce” în ele și urmează să le folosească în perioada de post, potrivit Money.ro.

În timpurile mai vechi, în anumite zone ale țării, se făceau petreceri mari de lăsatul secului pentru Postul Paștelui, având în vedere că după această zi, astfel de evenimente sunt interzise.

Se spune că este bine ca în ziua în care se lasă sec, finii să meargă la nași cu plocon, iar dacă le-au greșit acestora peste an, să le ceară iertare pentru a păși cu inima deschisă în Postul Paștelui 2022.

Tot de Lăsatul Secului, gospodinele pot prepara plăcinte cu brânză, gogoși sau preparate pe care le pot servi la masă sau le pot da de pomană pentru sufletul celor adormiți.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page