Se prelungeşte starea de alertă în România
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) propune prelungirea stării de alertă, începând din 7 februarie, şi menţinerea mai multor măsuri adoptate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Totodată, se propune ca accesul la magazinele alimentare din centrele comerciale să fie permis tuturor persoanelor, dacă sunt stabilite culoare speciale şi este limitat numărul coşurilor de cumpărături.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a formulat propunerea ca în centrele comerciale să nu se mai intre în baza unui certificat verde. Astfel, în mall-uri se va putea intra la liber, dar vor fi zone delimitate, unde se va solicita certificatul verde pentru acces. Mai exact, persoanele nevaccinate vor putea intra în supermarketurile din mall-uri, acolo unde nu aveau acces până acum.
”Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.”, se arată în decizia CNSU.
„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.02.2022”, se arată în Hotărârea CNSU nr 7.
Principalele modificări propuse prin acest proiect de Hotărâre vizează:
a) menținerea măsurilor în vigoare la această dată referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori;
b) restricționarea participării persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori;
c) permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situați în centrele și parcurile comerciale dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoan ce poate avea acces.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, printr-o nouă hotărâre, ca accesul în magazinele alimentare din centrele şi parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor cu respectarea anumitor condiţii.
Astfel, potrivit Anexei la HCNSU nr.7/2022, se propune ca accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situaţi în centrele şi parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din acestea, este asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp din suprafaţa destinată vânzării, pentru fiecare persoană, şi este limitat numărul coşurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.
Totodată, se prevede ca activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.
Excepţie de la această regulă fac persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.
De asemenea, se păstrează propunerea ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispuşi în interiorul sau în afara parcurilor şi centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2. Se propune ca măsura să nu se aplice unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi benzinăriilor.
În Anexa la HCNSU nr.7 se mai propune ca accesul în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp să fie permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană cu afişarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.
O altă propunere inclusă în document prevede ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor şi parcurilor comerciale, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 22,00, iar în intervalul orar 22,00 – 5,00 operatorii economici să poată activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Prin excepţie se propune ca în intervalul orar 22,00 – 5,00 unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi de mărfuri să îşi poată desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Deciziile CNSU urmează să fie ratificate printr-o HG în următoarea şedinţă de Guvern. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, în legătură cu certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, că „în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate”. „În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară, de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi bineînţeles funcţionării activităţii economice şi sociale”, a adăugat el.
După ce România va adopta Decizia 2021/1073, va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare complete au trecut mai mult de 270 de zile.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi seară, că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate. ”Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, a afirmat ministrul. Acesta a precizat că este doar o ipoteză de lucru, nu ceva stabilit, totul depinzând de evoluţia pandemiei, dar trebuie începute discuţiile despre renunţarea la restricţii.
”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat, marţi seară, la TVR , Alexandru Rafila.
”Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că este posibil să mai fie nevoie de unele măsuri, cum ar fi utilizarea măştii în spaţii închise sau păstrarea distanţei un anumit timp. ”Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste 2 luni de zile, cred că este un element şi psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai afirmat ministrul.
Întrebat dacă virusul va reapărea la toamnă, ministrul a precizat: ”Orice este posibil, părerea mea. Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică”.
Ministrul a vorbit şi despre posibilitatea vaccinării periodice: ”Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că şi producătorii îşi vor adapta vaccinul variantelor circulante şi nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiaşi vaccin”.