EvenimentLocal

Atmosferă memorabilă la Festivalul de datini și obiceiuri de la Săveni – FOTO&VIDEO

Orașul Săveni a încheiat anul 2021 într-o atmosferă memorabilă cu foc de artificii, cântece din repertoriul folclorului românesc interpretate de marile artiste Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc și Brândușa Covalciuc Ciobanu  și producții ale teatrului popular românesc, cu datini și obiceiuri tradiționale din străbuni.

Parade spectaculoase de costume tradiționale, muzica tobelor și a instrumentelor de suflat, zurgălăii și clopețeii au adunat pe pietonalul orașului și în fața Primăriei câteva mii de spectatori. „ N-am văzut atâtea sumane nici la Vicov!”, observa Sofia Vicoveanca, apreciind conservarea și promovarea teatrului popular românesc și a tradițiilor locale, surprinzător de însușite de tinerii din zilele noastre.

Organizat de Primăria orașului Săveni prin Casa de Cultură, având ca parteneri Asociația ,,Arlechin” și Stage M Events, Festivalul de datini, obiceiuri și teatru popular românesc a debutat cu reprezentațiile grupurilor de colindători, urători, a benzilor de căiuți, de capre și urși din localitate și din satele alăturate: Bodeasa, Petricani, Sat Nou, Bozeni, Chișcăreni, Vlăsinești, Hănești, Vorniceni, Știubieni, Potriga, Drăgușeni, Avrămeni. Astfel, urși, capre, jocul căluților, urători și colindători s-au restrâns de dimineață în fața Primăriei pentru a defila în fața reprezentanților acesteia și a locuitorilor Săveniului cu cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri populare. La trecerea dintre ani doamnele cântecului popular moldovenesc au încântat publicul cu repertorii vesele din folclorul deja cunoscut, încălzind inimile și trupurile amorțite ale celor prezenți.

Începând cu ora 22, aplauzele publicului au adus pe scena din faţa primăriei oraşului Săveni pe îndrăgitele interprete Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc şi Brândușa Covalciuc Ciobanu. Fără a se lăsa copleșite de evenimentele din ultimii ani, acestea au cântat cu drag pentru spectatori. Doritoare de spectacol la fel de mult ca și locuitorii orașului Săveni, cele trei doamne ale cântecului românesc au încântat, aproape trei ore, până după miezul nopții urechile spectatorilor. Artistele nu s-au dezmințit nici de data aceasta și au interpretat live, neobosite, urături şi piese cunoscute din repertoriul naţional românesc.

Spectacolul s-a încheiat cu prestația marei artiste Sofia Vicoveanca. Mult așteptată de spectatori, Sofia Vicoveanca a uimit prin prezența sa impecabilă, cu interpretarea numeroaselor piese adulate de numerosul public. Programat să se deruleze 30 de minute, recitalul Sofiei s-a prelungit la o oră. Oamenii au cântat, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat de prezența aceleeași Sofia dintotdeauna. „ Atât mi-era de dor de voi !…” , a declarat artista chiar de la urcarea pe scenă. Dragostea pentru spectatori și dorul de a le cânta s-au simțit în vorbele marei cântărețe încă de la început. De pe scenă, împreună cu domnul Călin Angel Iulian, viceprimar al orașului Săveni, a asistat la focul de artificii spectaculos și interminabil. ” Eu cânt. De-adevăratelea!” Vocea artistei a răsunat veselă, sarcastică, antrenantă, făcând un periplu prin tot repertoriul arhicunoscut.

Încă vreo 30 de minute artista a făcut fotografii cu spectatorii și a dat autografe, ca în vremurile bune.  O iubitoare de folclor, o artistă completă, Sofia Vicoveanca nu s-a dezmințit nici la Săveni, după o pauză cauzată de pandemie: „ Vreau să audă cuvintele cântecelor!” Conștientă că folclorul nu binedispune numai, Sofia Vicoveanca nu precupețește niciun moment să educe publicul, să-i transmită valoroasa moștenire din bătrâni, din înțelepciunea populară, iar petrecerile pot deveni astfel de momente. Fota, ia, cojocelul, trăistuța plină cu suveniruri pentru cei ce o întâmpină, vocea groasă, săltăreață, înfățișarea unei înțelepte Vitoria Lipan au reîntregit imaginea celei pe care așa o știm cu toții: Sofia Vicoveanca.

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page