Meteo

Cel mai cald Revelion din ultimii 14 ani. Cum va fi vremea în primele zile din 2022

Meteorologii ne anunţă că Revelionul 2022 va fi cel mai cald din ţara noastră din ultimii 14 ani, temperaturile urmând să fie pozitive în toată ţara în noaptea dintre ani.

În noaptea de Revelion, cerul va fi mai mult noros și vor fi ploi, local în nord și în centru și pe spații mici în rest. La munte, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, determinând topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă și doar la altitudini mari, cu precădere în masivele nordice vor fi mixte. În zonele joase de relief, cu precădere din sud și sud-est, se va semnala ceață, posibil asociată trecător cu burniță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăşi temporar 70…80 km/h. Temperaturile minime se vor încadra între 0 și 7 grade.

Sâmbătă, vremea va continua să se încălzească, devenind cu mult mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii ianuarie în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 7 grade. Cerul va fi variabil în regiunile sudice, iar în rest vor fi înnorări. Temporar va ploua, local în nord și în centru și pe arii restrânse în celelalte regiuni. La munte precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, care vor determina în continuare topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă și doar la altitudini mari, lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări la munte, iar în zona înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali și de Curbură va sufla tare, temporar cu peste 80…90 km/h. Intensificări ale vântului dar cu viteze mai mici, vor fi și în sud-vest, local în est și în centru, în timp ce în restul zonelor va sufla slab și moderat. La începutul intervalului, în sud și sud-est, pe arii restrânse va fi ceață.

Duminică, în ţară, deşi în scădere față de intervalul anterior, valorile termice vor continua să se situeze peste cele normale datei, îndeosebi în jumătatea de sud-vest. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 3 și 12 grade, iar cele minime între -1 și 6 grade, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când trecător va ploua slab pe suprafețe mici în nord și nord-est, iar în Carpații Orientali, la altitudini mari, se vor semnala și lapovițe sau ninsori. Izolat, cu o probabilitate mai mare în Maramureș și Moldova vor fi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, iar ziua pe arii restrânse dar la viteze mai mici și în regiunile estice. Pe alocuri în zonele joase, îndeosebi noaptea, se va forma ceaţă.

Luni, în ţară, valorile termice vor continua să fie cu mult peste mediile climatologice ale începutului de ianuarie, astfel maximele vor fi cuprinse în general între 8 și 15 grade, iar cele minime între 1 și 6 grade. În nord-vestul, centrul și nordul țării, vor fi înnorări în general persistente și temporar va ploua, în timp ce, în restul zonelor înnorările vor fi temporare, iar ploile vor fi posibile doar izolat. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană, cu viteze mai mari în special pe creste, dar izolat și în zonele mai joase de relief.

Marţi, în jumătatea nordică a țării vremea va fi închisă, cu ploi pe arii relativ extinse, în timp ce la munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mari va ninge. În regiunile sudice, cerul va fi temporar noros și doar izolat va ploua slab. Vântul va avea intensificări la munte, rafale mai mari urmând a se înregistra în zona înaltă, iar local dar la viteze mai mici și în regiunile nordice, nord-vestice și centrale. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 14 grade, iar cele minime între 2 și 9 grade.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page