INS a anunţat câţi români au beneficat de indemnizaţii sociale în luna decembrie. Din ianuarie, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de un ajutor pentru plata facturilor majorate.
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţii sociale pentru pensionari a fost de 914.596 persoane în luna decembrie 2021, dintre care 790.670 erau pensionari din sistemul public, iar 123.926 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 306 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj (de 353 lei), Bistriţa-Năsăud (348 lei), Hunedoara (345 lei), Maramureş (344 lei) şi Bucureşti – sectorul 5 (343 lei).
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 34.695 şi în judeţele Suceava (32.202 pensionari), Iaşi (28.639), Dolj (27.609) şi Prahova (26.723).
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 155 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în sectoarele 5 şi 6 din Bucureşti (223 lei) şi în judeţele Ilfov (259 lei) şi Gorj (233 lei).
Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (8.520 persoane), urmat de Dolj (8.130), Botoşani (7.832), Olt (7.322) şi Teleorman (7.273).
De la 1 ianuarie 2022, cresc punctul de pensie și pensia minimă. Valoarea punctului de pensie va crește, începând de sâmbătă, de la 1.442 de lei, cât este în acest moment, la 1.586 de lei. În plus, pensia minimă va crește, de la aceeași dată, de la 800 de lei, cât este în prezent, la 1.000 de lei.
În plus, pe lângă cele enumerate, mai sunt două măsuri ce se vor aplica doar în luna ianuarie 2022. Mai exact:
- cei cu pensii mici vor primi un ajutor financiar de la stat. Concret, cei cu pensii mici vor beneficia, doar în luna ianuarie, de un ajutor financiar, astfel încât, cei mai mulți dintre ei să aibă venituri de cel puțin 2.200 de lei.
- persoanele cu dizabilități vor primi o indemnizație compensatorie. Această indemnizație poate ajunge, în funcție de beneficiar și de gravitatea problemelor de sănătate, la 350 de lei.
Ministrul Muncii, mesaj pentru pensionari, după atacarea proiectului bugetului pe 2022 la CCR: Să stea liniştiţi, am găsit soluţia legală pentru a plăti majorările de la 1 ianuarie.Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor după ce legea bugetului a fost atacată la CCR. Ministrul Muncii a făcut anunţul
”Le transmit cetăţenilor români, să stea liniştiţi, am găsit soluţia legală. Ne-am implicat, PSD, coaliţia, avem soluţia legală şi vom plăti majorările aşa cum am convenit în pachetul social, prin OUG-urile adoptate şi prin bugetul pe 2022”, a spus ministrul Budăi, el precizând că ”lucrurile se vor întâmpla spre binle cetăţeanului român. Marius Budăi a comentat şi prevederea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind auditul pe legea pensiilor. ”Nu îmi explic de ce avem nevoie de consultanţă de milioane de euro pentru o lege a pensiilor care a fost scrisă de specialiştii din casele de pensii. De ce să nu îi dăm pentru digitalizare, pentru alocaţiile copiilor. De ce să dăm atâţia bani pe consultanţă, numai cei de la USR ştiu”, a spus ministrul Muncii, criticând modul în care fostul ministru Cristian Ghinea a negociat acest plen de redresare. Ministrul Budăi a anunţat că în luna ianuarie va avea o discuţie cu comisarul european pentru muncă, despre aceste jaloane cuprinse în PNRR. USR a atacat la Curtea Constituţională proiectul bugetului de stat pe 2022. Sesizarea celor de la USR va fi analizată de judecători pe 29 decembrie.