Diverse

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice

Pielea este cel mai mare organ, pentru că acoperă întregul corp. Are rol de protecție (împotriva bacteriilor și virusurilor), dar, de asemenea, reglează temperatura corpului. 

Dermatologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor cutanate și a anexelor pielii (păr sau unghii). Dermatologia este o specialitate medicală importantă pentru că afectează sănătatea, dar și estetica. Afecțiunile dermatologice afectează în principal pielea și provoacă inflamații, roșeață, prurit. Cele mai frecvente afecțiuni dermatologice sunt provocate de alergii, dezechilibre hormonale sau reacții ale organismului la factori externi (poluare de exemplu).

Există numeroase afecțiuni dermatologice, le amintim în articol pe cele mai frecvente. Este important de reținut că există medicamente pentru afecțiunile dermatologice, tot ce trebuie să faci este să te adresezi medicului specialist sau farmacistului.

Cancer de piele

Cancerul de piele este cea mai severă afecțiune dermatologică și este diagnosticată la tot mai multe persoane. Cele mai comune tipuri de cancer de piele apar în zona capului, gâtului, brațelor. Cea mai letală formă este melanomul, aceasta este și cauza celor mai multe decese. Cea mai bună formă de protecție este protejarea împotriva razelor ultraviolete.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, caracterizată prin leziuni eritematoase care apar în zona coatelor, genunchilor, scalpului sau regiunea lombo-sacrată. Cauzele psoriazisului pot fi numeroase: stres, infecții, medicamente, alcool, fumat.

Zona Zoster

Zona Zoster se manifestă prin senzație de arsură, erupție cutanată care poate apărea pe orice zonă a corpului. Erupția se vindecă, dar durerea, pruritul și disconfortul pot persista luni întregi sau chiar ani. Tratamentul prescris este cel mai adesea compus din antivirale, antidepresive, creme topice.

Acnee 

Acneea este cea mai răspândită boală de piele, dar nu pune viața în pericol nimănui. Afecțiunea apare atunci când canalele pielii care fac legătura dintre pori și glandele sebacee se înfundă și devin un spațiu propice pentru dezvoltarea infecțiilor. Pentru formele ușoare de acnee sunt de ajuns loțiunile împotriva acneei. Pentru cazurile severe, medicul dermatolog poate prescrie antibiotice. 

Urticaria

Urticaria se manifestă prin inflamații, înroșirea pielii, apariția mâncărimii. Urticaria este o reacție alergică la un medicament sau la un aliment. Poate apărea și în urma stresului sau a unor infecții.  

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică cronică, se manifestă prin porțiuni uscate de piele, cu mâncărimi puternice. În cele mai severe cazuri, pielea crapă și secretă un lichid transparent. După vindecare, se produce o crustă solzoasă. Afecțiunea este provocată de produse cosmetice, parfumuri sau la contactul cu unele bijuterii.

Rozaceea

Rozaceea se caracterizează prin evidențierea vaselor mici de sânge de la nivelul pomeților. Se manifestă mai mult la femei. Se tratează cu medicamente topice și antibiotice. 

Alunițe

Alunițele apar atunci când unele celule ale pielii se dezvoltă. Unele dintre ele își pot schimba aspectul, așadar se pot transforma în melanom. În cele mai multe cazuri, alunițele nu sunt periculoase, dar dacă remarcați o aluniță care începe să-și modifice aspectul mergeți de urgență la medicul dermatolog.

Când trebuie mers la consult dermatologic?

Pielea intră în contact cu diferiți factori externi și agenți patogeni, de aceea este important să mergem la medic ori de câte ori sesizăm simptome, precum: dureri, roșeață, inflamație, senzație de arsură. Medicul trebuie să stabilească diagnosticul și să prescrie tratamentul adecvat.  

Cauzele bolilor de piele sunt diferite, poate fi vorba despre stres (psoriazis, dermatită atopică, acnee), dezechilibru imunitar, lipsa de vitamine și minerale din organism.

Există mai multe tratamente pentru afecțiunile dermatologice:

  • tratament medicamentos: antibiotice de exemplu, sau calmante, dacă mâncărimea sau durerile sunt severe;
  • tratament local; 
  • fizioterapie;
  • reflexoterapie;
  • tratament laser;
  • chirurgie laser;
  • electrocauterizare.

Acestea sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice. Bolile comune de piele sunt vindecabile. Dar pentru asta trebuie să consulți medicul ori de câte ori constați că există un disconfort la nivelul pielii. 

Sursă foto: Shutterstock

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page