Orașul Săveni a fost capitala multiculturalității, miercuri, de Ziua Națională a României, găzduind un conglomerat de evenimente artistice, o lansare de carte și activități festive diversificate, cu implicarea comunităților de armeni, ruso-lipoveni, evrei și romi, dar și a unor invitați din Republica Moldova.
Manifestările au început la ora 11:00, cu intonarea imnului în fața Primăriei și o horă, urmate de un marș al solidarității, încheiat la Casa de Cultură. În prezența unei audiențe numeroase, a fost lansată cartea „Jocuri populare din județul Botoșani”, un adevărat abecedar al domeniului, scrisă de inginerul Mihai Chelărescu, profesor și coregraf.
„Este o carte deosebită, un material complex, care descrie în detaliu stilurile coregrafice folclorice din județul Botoșani, o carte apărută la momentul oportun, în vremuri în care tradițiile încep sa se piardă sau să se amestece, și prezentată publicului într-o zi sfântă și plină de încărcătură emoțională. Este o carte care, în opinia mea, cu cât încercăm să o interpătrundem, cu atât ne fascinează și ne impresionează mai mult și ne îndeamnă mai mult să o valorificam, pentru că sunt, recunosc, un împătimit iubitor de tradiții și folclor autentic românesc”, a spus Alexandru-Iulian Boaru, instructor-coregraf al Ansamblului Folcloric „Hora” din Vlăsinești.
„Cartea vine ca o completare la săraca zestre de dansuri și jocuri populare, oferindu-ne mai ales nouă, instructorilor de dans, o sursă de inspirație venită la momentul potrivit. Inspirat de cărțile maestrului Mihai Chelărescu și ajutat de acesta, la George Enescu se pune deja în scenă o suită de dansuri populare scoasă la lumină din negura timpului”, a afirmat Alin Chiorescu, instructor al Ansamblului „Vlăstarele lui Enescu”.
Au luat cuvântul rapsozii populari și invitații de onoare, Maria și Alexandru Vasiliu, Virginia Rață, Steliana Băltuță, Alexandru Boaru, seria de recitaluri debutând cu solista Valentina Lulciuc Tipa. Scena a fost apoi toposul spectacolului „Uniți în spirit românesc”, participând ansamblurile folclorice „Floarea Soarelui”, „Vlăstarele lui Enescu”, „Mugurașul”, Grupul vocal „Crenguța de busuioc”, Corul „Sfântul Gheorghe” din Săveni, Grupul artistic „Star Music” al Societății „Arlechin”, ansamblurile „Salovuski” și „Ivușca“ ale Comunității Rușilor-Lipoveni din Botoșani, Ansamblul de dansuri populare „Mugurașii”, de la Școala Gimnazială Nr.13 Botoșani, coordonat de Anamaria Hazaparu, Mihaela Filip și coregraful Mihai Chelărescu, Grupul „Micii artiști”, îndrumat de Cristina Crîșmaru și Trupa de teatru „Antract”, coordonat de Florica Nechifor.
„Orașul Săveni este un mozaic etnic și cultural, iar una dintre cele mai mari satisfacții este implicarea tuturor comunităților într-o zi care poartă mesajul unității. Hora este simbolul fraternității, al acceptării și al egalității. Ne-am bucurat de o mobilizare exemplară. Ca reprezentant al tuturor cetățenilor, sunt mândru că am aniversat Ziua Națională alături de ei”, a spus Relu Târzioru, primarul orașului Săveni.
„Mi-a făcut o deosebită plăcere și onoare să particip la aceste activități culturale și artistice, care au marcat această zi importantă pentru toți românii de pretutindeni. Comunitatea orașului Săveni a demonstrat de-a lungul timpului că este o purtătoare veritabilă a tradiției”, a spus Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu.
La finalul activității, toți copiii au fost răsplătiți cu cadouri oferite de Primărie, organizator al manifestărilor dedicate Zilei Naționale. Partenerii reușitei au fost Societatea Culturală „Arlechin”, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Centrul Județean de Voluntariat și Muzeul de Arheologie din Săveni.
„Ceea ce s-a întâmplat la Săveni este dovada că oamenii sunt mai presus de discrepanțele istorice. Indiferent de rolul în societate, etnie, religie, dacă toți ne dăm mâna și simțim că putem forma o mare familie, diversitatea nu poate fi decât avantaj. Activitățile au fost numeroase și ne bucurăm că am reușit să promovăm tradițiile și cultura, aici amintind despre monografia lansată. Avem inspirație suficientă pentru a pregăti următorul 1 decembrie”, a afirmat Flavius Damean, președintele Asociației „Arlechin”.
Ovidiu Ivanov, liderul comunității rușilor lipoveni, Cristi Lazarovici, președintele comunității armene și Simon Marcu, membru al comunității evreiești, au subliniat că sunt mândri de cetățenia română și etniile pe care le reprezintă, arătându-se încântați de manifestațiile la care au participat.
Felicitări a transmis și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.
„Mobilizare exemplară la Săveni de Ziua Națională a României. Activități multiple realizate pe parcursul întregii zile, cu oaspeți de seamă: primarii din zonă, tinerii din Comunitatea rușilor lipoveni Botoșani, care au sărbătorit 1 Decembrie în orașul Săveni, reprezentanții Uniunii Armenilor din Botoșani și multe surprize oferite tinerilor și nu numai. Imaginile vorbesc de la sine”, a scris doamna Doina Federovici pe rețelele de socializare.
Info line: www.primariasaveni.ro