Diverse

Femeile de succes care s-au remarcat în campionatele dominate odinioară de bărbați!

Omenirea a avut parte de-a lungul istoriei de extrem de multe schimbări, de la diverse modificări politice, invenții tehnologice și medicale revoluționare, până la acte ideologice și acțiuni religioase, dar nu numai. Un efect major al acestor evenimente a fost schimbarea rolului femeii în societate, cel puțin în unele colțuri ale lumii.

Acest lucru a venit în urma multor lupte și sacrificii, reușind să acorde drepturi egale, în teorie, femeilor din majoritatea țărilor. Chiar dacă astăzi, cel puțin în România, este perfect normal ca o femeie să muncească sau să voteze, să joace la cazino cu rotiri de Duminică, să decidă ce să se întâmple cu corpul său, până acum câțiva zeci de ani, această libertate era doar o fantezie.

Deși drepturile au devenit egale, unele industrii au rămas considerate ca fiind “ale bărbaților”, din vaste motive. Ori pentru că nicio femeie nu a încercat să facă parte din ele, ori pentru că intenția sa a fost dată la o parte, ignorată, lista cauzelor este lungă. Odată cu scurgerea anilor și cu evoluția generală a lumii, din cam toate punctele de vedere, unele femei au început să prindă suficient de multă încredere cât să depășească orice barieră.

În acest sens, unele au reușit nu doar să participe la diverse competiții, ci să le și câștige, schimbând prin propriul exemplu, cursul istoriei, din nou și din nou. Toate acestea au fost posibile, conform câtorva ipoteze, precum datorită circumstanțelor care au forțat depășirea unor limite sau din dorința de afirmare, din nevoia de a fi aplicată teoretica egalitate.

Până în ziua de astăzi, femeile au reușit să se impună în cam orice domeniu de activitate, excelând și depășind orice așteptare. Asta este valabil de la științe și politică, la medicină, inginerie și arhitectură, până la industria de eSports și iGaming. Iată câteva exemple de femei care au cucerit campionatele odinioară considerate ca fiind ale bărbaților.

Hou Yifan – Șah

După serialul “The Queen’s Gambit” lansat în toamna anului 2020, a pornit o “pasiune” colectivă pentru jocul de șah, în mod special în rândul femeilor, care au simțit o oarecare identificare cu personajul principal, Beth Harmon. Deși povestea este interesantă, aparent inspirată din povești reale, șahul s-a aflat în inima câtorva femei, cu mult înainte de lansarea producției cinematografice.

Hou Yifan este o jucătoare din liga profesionistă, care a reușit până la vârsta de 27 de ani să câștige de 4 ori Campionatul Mondial de Șah la categoria Femei. Datorită performanțelor avute, a fost deja catalogată ca fiind a doua cea mai bună jucătoare de șah din istorie.

Aceasta a reușit să se remarce prin titlurile obținute până la o vârstă atât de mică, dar și pentru că o lungă perioadă a fost singura femeie care s-a încadrat în TOP 100 cei mai buni jucători. În top 500 sunt înregistrate doar în jur de 7 femei.

Pe lângă Hou Yifan, mai trebuie amintite multe alte femei care au reușit să marcheze istoria șahului, precum Alexandra Kosteniuk, Koneru Humpy sau Irina Krush. De pe listă nu poate lipsi Susan Polgar, prima femeie care a câștigat Campionatul Mondial de Șah. Ea a desfințat prin performanța sa exclusivitatea bărbaților în această competiție în 1986. Acesteia i s-a alăturat în top și sora sa, Judit Polgar, care s-a făcut remarcată de-abia în 2005.

Vanessa Selbst – Poker

Mult timp s-a considerat că Poker-ul este o nișă a jocurilor de noroc care este a bărbaților, însă de-a lungul ultimilor zeci de ani s-a demonstrat că nu mai este valabil acest lucru. Un exemplu în acest sens este performanța Vanessei Selbst care a obținut până la 35 de ani mai multe premii în cadrul campionatelor mondiale de Poker.

Ea este singura femeie care a reușit să ajungă pe prima poziția din Index-ul Mondial de Poker. În plus, ea este recunoscută pentru modul său agresiv de a juca, pentru atitudinea ce iese la iveală la masă, aspecte care i-au adus totuși 3 brățări WSOP în perioada 2008-2014.

Vanessa Selbst a avut un câștig de peste 11.8 milioane de dolari obținuți în cadrul turneelor live, În jur de 800.000$ obținuți pe an în perioada 2010-2015 și, din păcate, doar 120.000$ în total, în perioada 2016-2017.

Chiar dacă succesul său pe plan profesional a început să se diminueze, jucătoarea a început să se concentreze mai mult pe viața de familie, motiv pentru care s-a și decis să își încheie cariera în Poker. Aceasta s-a retras pentru a putea să se ocupe mai mult de planul personal, căruia a fost greu să îi acorde suficient de multă atenție ca jucătoare profesionistă de Poker.

Sasha Hostyn (Scarlett) – eSports (StarCraft II)

Încă de la 18 ani, Sasha Hostyn, cunoscută și ca Scarlett, a început să investească activ în pasiunea sa pentru jocurile video, în prezent fiind una dintre cele mai cunoscute gamerițe. Aceasta s-a axat predominant pe performanța sa în StarCraft II, deși nici StarCraft I sau DOTA 2 nu îi sunt deloc străine.

Scarlett este prima femeie care a reușit să câștige cel mai cunoscut turneu de StarCraft II. Performanțele sale nu sunt de contestat, motiv pentru care a devenit cunoscută ca “The Queen of Blades” sau “Korean Kryptonite”. De-a lungul anilor, a făcut parte din mai multe echipe, precum Dead Pixels, Team Expert sau Newbee.

Un premiu special pentru Sasha Hostyn a fost includerea sa în Cartea Recordurilor Mondiale, ca jucătoarea cu cele mai mari câștiguri în competițiile de jocuri video, până la data de 5 Octombrie 2016.

Exemplele de mai sus te-ar putea motiva să devii o persoană mai bună, din punct de vedere profesional sau personal! Dacă vrei să ai parte de performanță, indiferent că ești femeie sau bărbat, va fi nevoie de perseverență, creativitate și de capacitatea de a privi lucrurile altfel. Vei avea nevoie de o ambiție de neclintit și de puterea de a rămâne pe poziții în fața oricărei provocări. Motivația nu ține cont de sex sau vârstă, ci de cât de determinat este omul!

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page