Rafila vrea un certificat verde „universal” în România. Cum ar urma să fie implementat sistemul
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, explică sistemul pe care l-a propus privind implementarea certificatului verde doar în anumite perioade, pentru toate activităţile, el argumentând că face aceste propuneri la acest moment în condiţiile în care nivelul de protecţie în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID a scăzut, iar rezultatul testelor antigen rapide nu este unul relevant, notează news.ro.
El susţine implementarea aşa-numitului certificat “universal”, pentru toate tipurile de activităţi atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere “susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend, şi renunţarea la certificat atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică, nivelul urmând să fie stabilit de experţii de la Institutul de Sănătate Publică. Alexandru Rafila a afirmat că unele ţări europene au introdus certificatul verde “ca element coercitiv”, el considerând că implementarea unei astfel de decizii ţine şi de fiecare societate.
Diferenţa dintre România şi ţările din Vestul Europei
“Problema este următoarea: foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă acest lucru, singura referire la certificatul verde a fost legată de vaccinare ca şi o măsură care a părut multora, şi chiar s-a şi manifestat, ca fiind măsură coercitivă ca să forţeze vaccinarea. Aici, noi nu putem să avem un dublu limbaj şi să spunem: introduc o măsură care forţează vaccinarea ca să pot să particip la diferite tipuri de activităţi sau să merg la locul de muncă şi faptul că declar public că vaccinarea nu este obligatorie. E, undeva, o fractură şi logică şi o inconsecvenţă în comunicare, aşa o consider eu şi aşa o observ”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24. El a arătat că, spre deosebire de Franţa, unde populaţia “a acceptat vaccinarea” în proporţie mare, în România mulţi oameni se opun.
Sursa: observatornews.ro