Local

Cătălin Silegeanu: Stimați „aleși de popor”, ancorați-vă în realitate și începeți, în numele bunului simț, să conștientizați miza acestui cumul de crize și să veniți cu soluții pentru oamenii care au învestit încredere în voi

Comunicat de presă:

Statul eșuat alimentează românii cu criză la micul dejun, prânz și cină, în timpul liberei sale căderi spre fundul gropii. Criză sanitară, socială, economică, politică, un meniu variat de temeri și probleme. Nu putem anticipa nota de plată, însă știm că, în lipsa unor corecții, va aduce falimentul multor societăți din Romania .Suntem victime colaterale ale unei rulete rusești pentru putere, iar rănile ne sunt cârpite cu plasturi de proastă calitate. Poate mai mult decât oricând, oamenii se simt abandonați.

Partidele politice se întrec în promisiuni de salvare a cetățenilor sugrumați de creșterea amețitoare a prețurilor și de previziuni sumbre asupra viitorului. Liberalii, așa-zișii reformiști, social-democrații, extremiștii, toți pomenesc binele poporului în motivarea cursei lor dezgustătoare spre funcții, influență și bani. Adevărul este că cetățenii sunt uitați de mult. Circul politic acaparează toate ecranele TV, iar dificultățile cu care se confruntă românii, tot mai multe, mai grele, sunt ignorate.

Facturile la gaz și energie electrică au explodat, ROBOR-ul a atins un nou record, inflația se vede din avion, coșul de cumpărături al unui angajat plătit cu salariul minim este din ce în ce mai sărăcăcios. Învățământul trebuie internat la ATI, sistemul sanitar este el însuși o comorbiditate, iar nivelul de trai se apropie de moarte clinică. Soluțiile se află în mâinile unor mascote, care nu fac decât spectacol de o ridiculitate fără precedent. Tragi-comedia guvernării.

Când cifrele arată o majorare cu până la 100% a unor utilități, nu putem să nu ne gândim la modul în care va arăta viața noastră peste câteva luni. Nu putem să nu ne gândim la oamenii care trăiesc dintr-o pensie jalnică, la părinții nevoiți să muncească pe brânci doar pentru a nu se îngropa în datorii, fără a neglija copiii. Ne gândim și la dările companiilor, precum și la bugetul de stat. Având imaginea dezastrului în față, avem pretenția ca decidenții să conceapă o strategie, să adopte niște măsuri în favoarea poporului, pe care îl folosesc deșănțat în confruntările lor politice. Fie că este vorba despre diminuarea TVA-ului, fie că este vorba despre eliminarea unor taxe țintite, investiții masive sau chiar despre plafonarea prețurilor, „statul” și găștile câștigătoare sunt obligate prin lege și morală să vină urgent cu soluții.

Lista problemelor care așteaptă rezolvare arată cât de departe suntem de echilibru economic și social. Companiile întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu materie primă, din cauza creșterii costurilor RCA și a carburanților. Să ne amintim despre falimentul City Assurence și despre cum ASF s-a dovedit impotent în evitarea unei fraude care permis unora să se joace după bunul plac cu prețul RCA. Transportatorii au ieșit în stradă, însă nemulțumirea lor nu a provocat nicio schimbare. Statul are, printre altele, rolul de a sprijini companiile autohtone, producătorii românești, precum și misiunea de a-și proteja cetățenii, pentru ca aceștia să simtă cu adevărat o apartenență și suport. Dialogul este esențial pentru a transforma oamenii în aliați, pentru a ralia toate categoriile sociale într-o cursă cu aceeași destinație – depășirea crizei.

Pe pas de plecare, Guvernul a împărțit un miliard de lei primăriilor, din fondul de rezervă, în condițiile în care secțiile ATI din toată țara sunt pline, cu aceleași 1.500 de paturi cu care am intrat în pandemie. În condițiile în care spitalele vechi iau foc și cele noi zac nefolosite. Mă întreb câte unități sanitare modulare puteau fi construite din banii alocați „noaptea, ca hoții”.

În stradă sunt proteste, împotriva unor restricții contradictorii sau lipsite de sens, respectiv față de trendul ascendent al tarifelor. O atitudine sănătoasă este comunicarea strategică și consultarea opiniei publice, ca manifestare a compasiunii față de cetățenii deznădăjduiți. Însă atitudinea guvernanților este bolnavă: dictează fără să asculte, reproduc mecanic aceleași afirmații fără să explice, amenință, în loc să responsabilizeze, se plasează pe o poziție de superioritate, alarmează, dezbină. Iar aceasta este rețeta disoluției.
Refuzul, amânarea, fuga de răspundere și ocolirea problemelor nu pot fi catalogate decât ca rea-credință și sfidare la adresa cetățenilor.

În loc să simțim preocupare pentru bunăstarea noastră, suntem tratați cu nepăsare și chiar aroganță. Somnul rațiunii naște monștri. Suntem martorii unor spectacole cu dansuri obscene, noroi, grotesc, jocuri obscure, pe care le plătim cu sudoare și suferință. Totul este scăpat de sub control, iar aleșii știu să apese doar butoane roșii, pentru propria apărare.

În astfel de condiții, există două variante: o nouă guvernare, stabilă și responsabilă, care să-și asume misiunea de a funcționa pentru popor și nu pentru putere, fie dezastrul. În ciuda demonstrațiilor din ultimele luni, încă sper la o primă variantă. Soarta românilor depinde de ea.

Stimați „aleși de popor”, ancorați-vă în realitate și începeți, în numele bunului simț, să conștientizați miza acestui cumul de crize și să veniți cu soluții pentru oamenii care au învestit încredere în voi. Este singura șansă de redresare. A tuturor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page