„M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa de acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine”. Aceasta ar trebui să fie ținta, să simțim că Hristos trăiește în noi. Dacă nu am ajuns să simțim așa, înseamnă că încă suntem pe Cale, încă mai avem de lucrat”. Cu aceste cuvinte i-a mobilizat părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și preot paroh al Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iaşipe credincioșii care au participat la sărbătoarea închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în lăcașul de cult din municipiul Botoșani care își serbează hramul.
Un sobor de 12 preoți, întocmai ca număr cu apostolii, printre aceștia oaspetele de la Iași și părintele protopop Petru Fercal, a oficiat o slujbă impresionantă în biserica îmbrăcată în flori albe, prin osteneala enoriașilor.
Împreună, cler și credincioși, au înălțat rugăciuni la unison, aducând împreună slavă lui Dumnezeu pentru un moment de care le era dor, de vină fiind restricțiile în vigoare, care i-au ținut la distanță anul trecut.
”Putem să îi cinstim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe lângă participarea la sfintele slujbe și prin citirea scrierilor lor pe care le găsim în Sfânta Scriptură. Din cele 27 de cărți ale noului testament, 14 sunt epistole ale Sfântului Apostol Pavel și două sunt ale Sfântului Apostol Petru. În aceste scrieri ale acestor doi sfinți găsim cuvinte pe care ar trebui să le punem ca și principiu de viață”, a mai spus în cuvântul de învățătură părintele Marian Timofte.
Și părintele paroh, Daniel Baciu a mulțumit tuturor pentru osteneală. „Slujba din această seară a fost puternică prin prezența celor 12 slujitori asemeni celor 12 apostoli și împreună, cler și popor, am adus o ruhgăciune puternică ca un foc care arde de dragoste pentru Dumnezeu, avându-i ca și model pe sfinții apostoli Petru și Pavel” , a părintele Daniel, despre care enoriașii au numai cuvinte de laudă.
Sonia lăcrimează când vorbește despre duhovnicul său: „Părintele Daniel…mult m-a ajutat tocmai prin această blândețe a sa. Mi-a fost greu în viață, am avut probleme de tot felul și la el găseam un sfat care într-adevăr mă scotea din necaz”….
Și Maria, o enoriașă care se implică de câte ori are ocazia în viața bisericii, amintește de bunătatea și blândețea părintelui Daniel. „E prieten cu copiii. Știe să le dea încredere, să-i pună pe cale, ca să crească frumos. Băiatul meu vine săptămână de săptămână la biserică și nu pentru că îl trimit eu, ci pentru predicile părintelui Daniel”, a spus Maria.
Cu toții au o singură dorință când vine vorba de parohul Bisericii „Petru și Pavel” și anume să vadă lucrările la biserică terminate.
Scurt istoric
În perioada anilor 1990 – 1995, din inițiativa preotului paroh Tănasă Petru, împreună cu enoriașii Parohiei ”Sf.Nicolae” Popăuți, reprezentanți prin Adunarea Parohială și Consiliul Parohial, s-au îndeplinit și susținut toate demersurile legale către Primăria Municipiului Botoșani, privind retrocedarea terenului, în suprafață de 3000 mp situat la intersecția străzilor Calea Națională, str. Sucevei și Bulevardul Mihai Eminescu în scopul construirii unui nou locaș de cult ortodox.
Terenul în cauză provine din donația preotului iconom stavrofor Alexandru H. Simionescu, fost protoiereu al județului Botoșani și a fost lăsat Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți, prin testament, în anul 1936.
Consiliul Municipal al Primăriei Botoșani, prin Hotărârea nr. 25/ 31.03.1995 recunoaște dreptul de proprietate și atribuie Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți terenul revendicat în suprafață totală de 3000 mp cu precizarea ”în scopul realizării obiectivului Biserica Catedrală Sf. Apostol Petru și Pavel”.
Prin aleasa purtare de grijă a Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, biserica ”Sf.Nicolae” Popăuți devine mănăstire și, începând cu data de 1 mai 1995 se înființează noua parohie cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani, unde, în conformitate cu Decizia nr. 1917/ 1995 a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, este încadrat preot Tănasă Petru, în funcția de paroh. În calitatea de preot paroh al Parohiei ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preotul Tănasă Petru va continua toate demersurile necesare, în vederea elaborării Proiectului de execuție, privind realizarea unei biserici tip catedrală. Proiectul de execuție a fost elaborat în anul 1995 de un colectiv de specialiști din municipiul Iași condus de dr.arhitect Sasu Ioan și prof.dr.ing. Mihalache Adrian. Proiectul întocmit pentru obținerea autorizației de construire a fost aprobat în anul 1996 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de Comisia de Avizare a Lăcașurilor de Cult a Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului din București și de Secretariatul de Stat pentru Culte.