Hramul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Botoșani. Protopopul Petru Fercal: „Iubirea de arginți, slava deșartă, lipsa smereniei, toate acestea au slăbit unitatea dintre noi” – FOTO&VIDEO
Cincizecimea, sărbătoare cunoscută în popor ca Duminica Mare, este ziua în care a pogorât Duhul Sfânt peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină care este sărbătorită astăzi.
În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Duminica Mare, Pogorârea Sfântului Duh sau a Rusaliilor. Este ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc peste Sfinţii Apostoli.
În municipiul Botoșani există o biserică cu acest hram, un lăcaș care seamănă cu un colț de Rai. O biserică veche, făcută din banii strânși de cărămidarii din ,,Mahalaua Calicimii” în 1838, în locul bisericii din lemn, amplasată mai în spate cu hramul Sfânului Vasile.
Sâmbătă seara, un sobor de preoți din Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, la popasul duhovnicesc fiind prezenți sute de credincioși, care au împânzit întreaga curte a lăcașului de cult, în încercarea de a respecta restricțiile în vigoare. Din cuvântul de învățătură, pe care părintele protopop l-a adresat celor prezenți, a răzbătut nădejdea că oamenii atât de dezbinați, de rătăciți, nu sunt încă pierduți, câtă vreme există slujba Sfintei Liturghii și credincioșii încă cheamă Sfântul Duh în ajutor.
„Multă dezbinare este între oameni. Din cauza lipsei de smerenie, din cauza lipsei de credință lumea este în pericolul acesta al despărții. Iar Mântuitorul vrrea ca toți oamenii să se unească și la conștiința adevărului să vină. Și oare cine poate săvârși acest lucru decât Duhul sfânt. De aceea ne rugăm Bunului Dumnezeu ca poporul român să rămână unit așa cum prin jertfa înaintașilor noștri s-a vărsat sânge ca să fie independent din punct de vedere politic și să avem o singură credință, pentru că este un Domn , o credință, un Botez. Și oare cum a reușit vrăjmașul să despartă? Iubirea de arginți, slava deșartă, lipsa smereniei, toate acestea au slăbit unitatea dintre noi și această unitate a devenit insulițe. Însă Duhul sfânt are putere să lucreze unitatea dintre noi. La fiecare sfântă Liturghie Duhul Sfânt coboară peste cei care se află în biserică. Să căutăm să ne spovedim mai des, să ne împărtășim mai des, ca Duhul Sfânt să ne unească. Să nu fim nepăsători. Fiecare dintre noi se poate ruga Duhului Sfânt și nu numaidecât stând în genunchi, ci desfășurând anumite activități. Cum spunea Sfântul Vasile cel Mare: Mâinile să lucreze, mintea să se roage. ” a spus părintele protopop Petru Fercal.
Din soborul slujitorilor au făcut parte preotul paroh, Vasile Ștefan, pr. Partenie Apostoae, pr. Marian Macuc, pr Ioan Iordachi, pr. Vasile Berciuc, pr Vasile Acatrinei, pr. Gheorghe Grigorași, pr.Theodor Pețenchea, pr.Ioan Alupoaiei.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți de la mai multe biserici din municipiul Botoșani, reușind pentru puțin timp să țeasă o atmosferă duhovnicească pătrunzătoare.
Parohul Bisericii „Duminica Mare”, Vasile Ștefan, este foarte iubit de credincioși. Pe lângă lucrările administrative de care s-a îngrijit în decursul anilor, de mare însemnătate este implicarea sa în viața duhovnicească, făcând din slujirea la Sfântul Altar o adevărată fântână cu Apă Vie care ține o mare parte dintre enoriași conectați la divinitate.
„Aici am găsit liniștea mea sufletească. Părintele este foarte apropiat de oameni, un om de bunătate rară, care știe să te îndrume, să te povățuiască, atunci când ai nevoie”, a spus Relu Alupoaie, enoriaș care nu lipsește de la slujbele bisericii. Și Olga Pavăl l-a descris pe părintele Vasile Ștefan ca fiind un om foarte implicat: „M-a ajutat de câte ori am avut nevoie. Un preot care vine oriunde îl chemi, vine atunci când îl chemi”.
Duminică de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, la biserica Duminica Mare a fost oficiată Sfânta Liturghie, cu participarea a numeroși credincioși și Vecernia plecării genunchilor, preoții binecuvântând ramurile de tei, simbol al limbilor ca de foc ale Duhului Sfânt, Care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli, în ziua Cincizecimii.
Foto&Video : Tudor SIMION