Local

AJVPS Botoșani: „Rugăm populația să nu atingă iezii de căpriori” – VIDEO

Capriorul reprezinta o specie mult mai comuna, întalnita din padurile de munte, pana în Delta Dunarii, cu o densitate sporita în zona de dealuri, de coline si de campie foarte bine reprezentată la nivelul județului Botoșani.

         Descriere: lungimea corpului este de 100-130 cm, inaltimea este de 70-80 cm, iar greutatea unui mascul situata intre 15- 30 kg. Corpul si gatul sunt usor alungite, ochii mari si vioi. Picioarele sunt subtiri si inalte. Masculii prezinta coarne drepte si putin ramnificate.

Culoarea variaza dupa anotimp. Vara, in general, rosie-galbena, cu picioarele mai galbui, pe cap amestecata cu cenusiu, iar in regiunea anusului si oglinda galbui-albicioase. Iarna galbena-cafenie, cu oglinda alba.

          Reproducerea: Imperecherea are loc prin lunile iulie-august, iar dupa 8-9 luni de gestatie, femela naste 1-3 pui fătările având în loc îndeosebi în luna mai , putându-se întinde până în prima decadă a lunii iunie.

Înainte de a face fătul (în aproximativ 1 lună), căprioara pune stăpânire pe o zonă în care intenționează să nască și alungă alți indivizi. Cel mai adesea, se preferă locurile de pe marginile pădurii, în mănunchiuri de tufișuri sau ierburi, unde puteți ascunde bine și multă mâncare.

Cel mai adesea fătarea are loc în timpul zilei și în același loc de la an la an.

Deoarece  iezii fătați sunt încă neputincioși, mama nu merge departe. După o săptămână, puii încep să meargă după mama lor, iar după două – nu o mai părăsesc.

Pe acestă cale rugăm populația ca în cazul găsirii de exemplare de iezi de căpriori să nu îi atingă sau deranjeze și mai ales să fie lăsați în locul găsit ținând cont că căprioara se află în zonă.

De asemenea deranjarea vânatului în perioada fătărilor constituie contravenție , iar ridicarea exemplarelor de vânat fără a poseda autorizație în acest sens constituie infracțiune

Totodată exemplarele găsite și ridicate au șanse minime de a trăi în captivitate sau de a supravețui avînd în vedere că în primele săptămâni de viață anticorpii necesari supraviețuirii în mediul silvatic și- l iau prin laptele matern.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page