Biserica din satul Costești a fost resfințită. PS Nichifor Botoșăneanul: „Creștinul adevărat nu este plin de panică și de frici” – FOTO&VIDEO
Biserica din satul Costești, comuna Răchiți, cu hramul Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost resfințită duminică, slujba fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi.
Zeci de credincioși au asistat la evenimentul așteptat cu mult interes de localnicii care și-au văzut visul împlinit, după ani de zile de osteneală lăcașul căpătând un nou aspect prin eforturile concertate ale enoriașilor, primăriei din comună și ale unor oameni de bine care au ținut să fie pomeniți ca fiind ctitori de biserică.
Printre oaspeții numeroși s-au aflat președintele Consiliului Botoșani, Doina Federovici, despre care se știe că este un vector de promovare și păstrare a tradițiilor spirituale, senatori, membri de partid, dar și botoșăneni simpli.
Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a fost așteptat de mulțimea îmbrăcată în straie naționale cu pâine și sare și cu un superb buchet de flori. Ierarhul a sosit în sunetul clopotelor cu o caleașcă împodobită. În fața sa, la câțiva metri, un călăreț îi anunța venirea purtând drapelul național. Zona rustică și elementele tradiționale întregeau imaginea unui tablou de epocă în care credința autentică și bucuria încremeniseră parcă de sute de ani.
PS Nichifor a binecuvântat mulțimea de la distanță, toți cei prezenți încercând să respecte cu sfințenie regulile impuse de contextul epidemiologic actual. Și nici nu ar fi avut nicio șansă să le încalce cu mulțimea de jandarmi și polițiști care au făcut tot posibilul să se respecte legea, fără să perturbe însă firul slujbei.
După târnosirea lucrărilor, a urmat Sfânta Liturghie, un moment emoționant, dată fiind prezența ierarhului care a supervizat evenimentul, dar și contribuția unui sobor impresionant de preoți și diaconi. PS Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură pătrunzător și plin de mesaj, raportat a vremurile actuale, menit să încurajeze oamenii să creadă, să nădăjduiască în ajutorul divin.
„În Domnul învățăm cum să trăim în lumea aceasta, cum să-i privim pe ceilalți și Domnul însuși ne va rândui întâlniri spre creștere, spre folos și spre viață adevărată.Sunt semne și minuni… să avem ochi să le vedem și urechi să le auzim… că și astăzi se întâmplă minuni. Și sunt aici să vă mărturisesc că eu însumi am văzut minuni, că Dumnezeu este cu noi, oricât de greu ne-ar fi, oricât de mari ar fi provocările, durerile sau bolile ce ne încearcă și pe noi cum au încercat generații și generații.Domnul face minuni în viața unui om, într-o familie, într-o comunitate, într-o parohie precum suntem noi aici. Sau o poate face uneori în fața unui întreg popor.
Asta nu înseamnă că orice suferință și orice boală și orice nedreptate vor fi tămăduite îndată. Pentru că suferința ne afână sufletul și, de multe ori, învățăm din eșecurile noastre din durerile, din vrajmășia celorlalți, mai mult decât biruințele care ne fac să nu vedem adevărata noastră imagine.
Creștinul adevărat nu este plin de panică și de frici, arătându-se la fiecare schimbare a vremii. Creștinul adevărat are pace și își înnoiește pacea”, a spus celor prezenți PS Nichidor Botoșăneanul.
Scurt istoric
Biserica din Costeşti se află situată în partea nordică de sat, în extravilan, plan “Ţarina”.
Construită între anii 1924-1934, ctitoria gospodarului Dumitru şi soţia sa Maria Hurduc, cu Hramul „SF.DIMITRIE, Izvorâtorul de Mir.’’ Biserica este falnică, formă treflată, din zid de cărămidă.
Clopotniţa se află în turla de deasupra naosului singura de altfel.
În anii 1985-1986 s-a pictat interiorul, iar în exterior, zidăria a fost reparată cu tencuială în praf de piatră.
În anul 2008 a fost finalizată construirea CASEI SOCIALE , locul unde se ofera o masă familiilor nevoiaşe şi unde tinerii se întălnesc cu preotul paroh pentru a discuta problemele morale , religiose şi antrenarea lor în activitatea Bisericii (vizite la bătrâni,bolnavi;repetiţii cu tinerii care fac parte din corul bisericesc etc.)
În 2015, sub binecuvântarea ÎPS Teofan Mitroplitul Moldovei și cu osteneala preotului paroh Ioan Cașcaval și a enoriașilor au început ample lucrări de restaurare, renovare și înfrumusețearea lăcașului de cult. A fost pictată întreaga biserică, au fost refăcute treptele la intrare, s-au contruit alei pavate și multe alte lucrări care fac ca locul să pară de vis.
FOTO&VIDEO: Tudor SIMION și Claudia RĂDEANU