International

4 mai – Ziua Internaţională a Pompierilor

,,Adevăratul curaj înseamnă să-ţi fie frică, dar să mergi înainte şi să-ţi faci treaba, orice ar fi! Acesta este adevăratul curaj”- Gen. Norman Schwarzkopf

Pompierii sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut!
Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau culoarea uniformei, salvatorii din întreaga lume au același scop.

Este una dintre cele mai riscante profesii, iar toți cei care fac parte din această familie au un suflet mare și sunt ghidați de foarte mult curaj în acțiunile lor.
În aceste zile grele pentru întreaga omenire, pompierii au fost și sunt în sprijinul oamenilor, de fiecare data, când este nevoie. Pentru salvatori, ultimele luni, au fost altfel față de ceea ce se întâmpla înainte de pandemie. În afara de incendii, accidente, misiuni de căutare – salvare și protecția comunității au apărut noi provocări.

Astăzi, de Ziua Internațională a Pompierilor, se cuvine să onoram sacrificiile făcute de pompierii de pretutindeni, uneori chiar cu prețul vieții!

Scurt istoric!

Ziua Internaţională a Pompierilor (International Firefighters’ Day – IFFD) este sărbătorită pe 4 mai. Acesta a fost instituită începând cu 4 ianuarie 1999, după propunerile transmise prin e-mail în întreaga lume, ca urmare a decesului a cinci pompieri în circumstanţe tragice într-un incendiu produs în Australia. Ziua de 4 mai este sărbătorită în mod tradiţional de pompieri în multe ţări europene, pentru că este ziua Sfântului Florian, patronul spiritual al pompierilor.

Una dintre cele mai importante simboluri ale Zilei Internaţionale a Pompierilor este panglica roşie şi albastră. Aceasta panglică are exact cinci centimetri lungime şi un centimetru lăţime, cu două culori separate, unite în partea de sus. J.J. Edmonson a ales roşu şi albastru deoarece roşu semnifică elementul de foc în timp ce albastru ar reprezenta elementul de apă. O coincidenţă, roşu şi albastru sunt, de asemenea, culorile recunoscute la nivel mondial pentru a semnifica serviciile de urgenţă. Panglica este tradiţional purtată pe reverul hainelor, dar nu se limitează doar la acest loc. Unele persoane îl aplică pe luneta sau oglinda maşinii, pe pălării, la ferestre sau chiar le atârnă de copaci din fața casei.

În România, Ziua Națională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie.

La mulți ani pompierilor din întreaga lume !

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page