Diverse

Evoluția capacității de adaptare a ochilor și presbiopia

Ochiul este cel mai important organ de simt al corpului uman. Daca nu stiai pana acum, cu ajutorul functiei vizuale reusim sa receptionam peste 80% din informatiile brute necesare unei vieti de calitate.

Ochiul este cel mai important organ de simt al corpului uman. Daca nu stiai pana acum, cu ajutorul functiei vizuale reusim sa receptionam peste 80% din informatiile brute necesare unei vieti de calitate. Buna intelegere a functiei vizuale, a proceselor complexe desfasurate de catre ochi, trebuie sa fie o preocupare constanta a omului modern. Datele actuale ne arata un aspect extrem de surprinzator: absolut toate activitatile omului modern depind, intr-o proportie mai mare sau mai mica, de vedere.

Cele 3 stiinte care se ocupa de cercetarea functiei vizuale: oftalmologia, optometria si optica sunt implicate direct in ingrijirea si ameliorarea vederii si au colaborat pentru a gasi cele mai eficiente metode si mijloace de protejare a vederii.

Cand apare presbiopia

Odata cu inaintarea in varsta, in jurul varstei de 40 ani, cristalinul isi pierde elasticitatea si prin urmare capacitatea de adaptare a focalizarii (atat la vederea de aproape cat si cea de la distanta).

Impactul direct este unul imediat, in sensul ca vederea la aproape devine din ce in ce mai slaba si ameliorarea acesteia nu mai este posibila fara o corectie adecvata.

Aceasta scadere a capacitatii de acomodare a ochiului nu este considerata o boala, ci o pierdere partiala a functiei vizuale absolut normal care avanseaza odata cu inaintarea in varsta.

Ce este capacitatea de acomodare a ochilor

Capacitatea de acomodare a ochilor se refera la abilitatea ochilor de a focaliza optim obiectele situate la diferite distante. Acomodarea se produce automat si are la baza principiul unui reflex neconditionat. Semnalul pentru a permite acomodarea este o imagine confuza  care se formeaza pe retina, pe fondul defocalizarii razelor de lumina care patrund la nivelul cristalinului. Ca rezultat, apare o crestere sau o scadere a puterii de refractie a ochiului. Semnalul de la creier trece prin nervul optic catre oculomotor, determinand o schimbare a muschiului ciliar sau de acomodare a ochiului.

Semnalul transmis antreneaza fibrele musculare care reduc sau relaxeaza ochiul.

Atunci cand lucram la distanta apropiata, citim sau privim la computer, in monitor, muschiul ochilor se incordeaza foarte tare. In schimb, acestia se relaxeaza in momentul in care privinm in departare. Cu cat depunem mai mult efort sa focalizam mai aproape, cu atat putem dezvolta probleme de vedere cum ar fi miopia.

Puterea de acomodare este direct influentata de tipul de refractie clinica a unei anumite personae. Persoanele cu miopie sau cele fara probleme de vedere, examineaza obiectele care sunt mai aproape de punctul cel mai departate de vedere. Mai exact, o persoana cu problem de vedere este constant obligata sa se acomodeze atunci cand incearca sa focalizeze obiecte la distanta.

Instalarea presbiopiei

Instalarea presbiopiei survine, in mod fiziologic, dupa varsta de 40 ani, pe fondul slabirii compactarii figurilor cristalinului care isi pierde elasticitatea si capacitatea de a-si schimba curbura, aplatizandu-se.

Presbiopia este un viciu de refractie care produce o focalizare deficitara a obiectelor situate in apropiere.

Corectarea presbiopiei se realizeaza cu ochelari de vedere speciali sau cu ajutorul unor lentile de contact multifocale precum Biofinity Multifocal sau PureVision 2 HD (for Presbyopia).

De obicei, un purtator de lentile de contact multifocale are nevoie de o corectie optica de +1 dioptrii, la 40 ani. Se adauga, ulterior, aproximativ 0.5 dioptrii la fiecare 5 ani. Asta face ca o persoana fara probleme de vedere anterioare, sa aiba nevoie de o corectie de +2 dioptriii pentru a corecta presbyopia atunci cand se afla la varsta de 50 ani!

Lucrurile stau un pic diferit pentru persoanele care au suferit in tinerete de miopie. Acestea nu mai au nevoie de corectie optica la varsta de 50 ani daca au avut o miopie de -2 dioptrii.

In cazul persoanelor diagnosticate anterior cu miopie, aceasta incepe sa scada odata cu implinirea varstei de 40 ani. Lentilele Purevision 2 HD sunt destinate corectiei acestei afectiuni, fiind fabricate din material silicon-hidrogel care asigura hidratarea eficienta a corneei. Au un design special creat pe 3 zone, care ofera o vedere clara la toate distantele. In plus, tehnologia Comfort Moist garanteaza un confort maxim in timpul purtarii inca de la prima clipire!

La randul lor, lentilele de contact Biofinity multifocal de la Cooper Vision asigura un nivel ridicat al permeabilitatii oxigenului si mentin umiditatea adecvata a lentilei. Aceasta este moale, hidratanta si confortabila, fiind ideala pentru o purtare continua de 30 zile, fara a fi necesara indepartarea acestora timp de 7 zile. Lentilele prezinta un design asferic, iar imaginile focalizate au o rezolutie a luminii mult mai buna.

 

In concluzie, atunci cand presbiopia iti da batai de cap, nu mai amana vizita la medical specialist! Capacitatea de acomodare scade continuu, iar aceasta scadere este ireversibila. Lentilele multifocale au darul de a stopa avansarea presbiopiei si de a face mai confortabila focalizarea obiectelor la orice distanta, dar mai ales in timpul cititului si al privirii la ecran.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page