Botoșani repus pe harta dezbaterilor academice din România de către ATU Debate club
În ultimii ani, dezbaterile academice au devenit un fapt normal în mai toate liceele din țară și, desigur, în liceele botoșănene. Echipe de câte trei elevi se pregătesc să susțină și să combată în fața unui juriu teme pe care programele școlare încă le ocolesc, ei urmărind să-și perfecționeze aptitudinile oratorice și să devină din ce în ce mai informați, mai ancorați în dinamica lumii actuale.
Inițiat acum mai bine de 10 ani de către un număr restâns de elevi pasionați coordonați de doamna profesoară Daniela Epurianu, clubul de dezbateri “ATU” al Colegiului National ”Mihai Eminescu” a crescut an de an, activitatea sa reușind să cunoască o amploare deosebită în ultimii 2-3 ani, grație unei echipe inimoase și perfect funcționale de elevi care-și coordonează autonom majoritatea activităților, oferind model și ajutându-i pe începători să ardă rapid etapele propriei formări. Membrii clubului au adus acasă trofee și premii, au organizat competitii de la zero și au repus pe harta debateului nu doar clubul, ci și municipiul Botosani. În plină pandemie, ultimul an a însemnat peste 100 de meciuri online, elevii adaptându-se firesc noului context pentru a-și putea păstra și dezvolta continuu competențele în ritm sincon cu ce se întâmplă în alte zone din țară unde comunitatea de dezbateri este mai susținută.
Fructificarea acestei activități s-a concretizat la final de ianuarie,2021 când o echipă formată din doi elevi ai clubului ATU, Alexandra Mutuzac și Sovan Eduard, alături de un elev al clubului de dezbateri de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”, au câștigat finala competitiei naționale de dezbateri organizate de Mega Image în parteneriat cu ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Ortatorie și Retorică) reprezentând Colegiul National ”Mihai Eminescu”. Aceștia au venit acasă cu trofeul și diferite premii, între care un laptop și câte o pereche de căști profesionale. Între temele dezbătute s-au numărat obligativitatea donării de sânge în Romania sau cui îi aparțin cele mai mari beneficii în prezent, energiei nucleare sau celei regenerabile. Echipa a trecut prin etapa natională fără nicio înfrângere iar finala a disputat-o cu reprezentanții Colegiului Național ”C. D. Loga” din Timișoara.
Această competiție nu a fost singura în care membrii clubului de dezbateri ATU au obținut rezultate remarcabile. Pe lângă realizările de la ultima olimpiadă națională de dezbateri organizată înainte de pandemie, aceștia au mai câștigat în primăvara anului 2020 o competiție regională (Digital Acord Monthly Open 2) și au obținut multe alte calificări în sferturi de finală și în semifinale din cadrul competițiilor naționale, dar și rezultate individuale foarte bune la competiții cum ar fi Cluj Open, Timișoara Open (unde Ioan Oroșanu s-a încadrat în top 15 debateri din țară) sau la competiții de începători cum ar fi Tandem Debate Weekend (unde echipa formată din Maia Ungureanu, Alexia Juravle, Alexandra Haras s-a clasat pe primul loc dintre cele 50 de echipe participante din țară). Desigur, merită menționată implicarea clubului și în competiții internationale, cum ar fi ARGO Open-International WS Tournament.
Dincolo de latura competitivă, un alt obiectiv al clubului este să se implice în a dezvolta comunitatea locală. Astfel, Oroșanu Ioan si Tapalagă Ioana au realizat, cu ajutorul multor voluntari, competiția regională “Damo 2 și încă unul” pentru începători și pentru practicanții cu mai puțin de doi ani de dezbateri.
(comunicat de presă)