Locuințe transformate în ghene de gunoi – FOTO
În conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 155/2010 Legea Poliţiei Locale şi a prevederilor art. 25 din H.G nr. 1332/2010, în cadrul Serviciului Protecţia Mediului au fost planificate, organizate şi desfăşurate misiuni specifice de identificare a terenurilor, clădirilor și locuințelor insalubre și soluţionarea acestor situații ce constituie risc pentru sănătatea publică .
În acest sens, de la începutul anului 2021, polițiștii locali au intervenit în șase situații reprezentând imobile insalubre, dar și locuințe în cadrul condominiilor adevărate focare de infecție după cum urmează :
1. În str. Bujorului, s-a constatat că deținătorul unui imobil a transformat curtea într-una adevărat depozit de materiale plastice, cartoane, aparatură stricată favorizând înmulțirea rozătoarelor, dar existând și pericolul izbucnirii unui incendiu. Motivat de cele constatate, a fost dispusă sancționarea cu amendă a proprietarului, conform prevederilor H.C.L. nr. 355/2011 și stabilit un termen pentru igienizarea imobilului.
2. Aceeași situație a fost identificată și pe strada Busuiocului, unde a fost identificat proprietarul imobilului, care avea curtea plina de deșeuri : pet-uri, cartoane, fiind aproape imposibil accesul în incinta proprietății.
3. Pe strada Pîrîului, o persoană fără adăpost și a improvizat o „locuință” din diverse deșeuri, mai mult pe teren a adunat deșeuri textile, cartoane, pet-uri. Deși echipajul poliției locale i-a oferit sprijin pentru a o transporta la adăpostul temporar, persoana a refuzat din motive personale sprijinul acordat. Pentru a se dispune măsurile legale – igienizarea şi îngrădirea terenului, polițiștii locali au întreprins demersuri în vedere identificării
proprietarului terenului.
4. Cetățenii care locuiesc în zone cum ar fi str. G. Gh. Avramescu, Aleea Parcul Tineretului nr. 5 și Aleea Colonel V. Tomoroveanu nr. 17, sunt expuși unor situații cu impact asupra sănătăţii. Astfel, au fost identificate locuințe insalubre, în care sunt depozitate diverse deșeuri, dar și în care nu s-a mai igienizat de mult timp, în acest sens fiind dispusă măsura sancționării.
Mai mult într-o garsonieră, proprietarul a adus modificări la coloana de apă menajeră de la baie, iar apa provenită din coloana cu dejecții, inundând locuința, dar și holul comun al imobilului.
Având în vedere, cele constatate a fost dispusă măsura de sancționarea proprietarului, pentru starea insalubră și lipsa de întreținerea instalației conform prevederilor H.C.L. nr. 355/2011.
Polițiștii locali vor reveni în control, pentru a urmări dacă măsurile dispuse au condus la remedierea celor constatate.