Președinția botoșăneană a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, la final de mandat
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și-a încheiat mandatul la președinția rotativă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, organism care reunește liderii consiliilor județene și reprezentanții consiliilor municipale, orășenești și comunale din fiecare județ al Regiunii Nord-Est.
„Mulțumesc colegiilor și personalului ADR Nord-Est pentru buna colaborare pe care am avut-o. În cele două luni în care am fost la conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională, am creat premisele unei dezvoltări durabile în Moldova și am promovat proiecte de interes major pentru județul Botoșani, și anume finanțarea prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 a documentațiilor tehnico-economice pentru Drumul «Vămii», continuarea firească a drumului strategic, a documentației pentru modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii «Mihai Eminescu»” și a documentației privind proiectul de extindere a transportului public ecologic depusă de către Primăria Flămânzi. În total, vorbim de proiecte de peste 5,5 milioane de lei, dintre care cele ale Consiliului Județean se ridică la aproximativ 3,84 milioane de lei. Acești bani europeni vor fi atrași efectiv de către județul nostru după ce reprezentanții ADR Nord-Est Piatra-Neamț vor semna acordurile de finanțare cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est coordonează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională, urmărește respectarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională și asigură un tratament egal și corect față de toate județele care alcătuiesc regiunea. Printre atribuții se mai regăsesc analiza și aprobarea strategiilor de dezvoltare regională, a criteriilor și priorităților de selectare a proiectelor de dezvoltare regională precum și alocarea și destinațiile resurselor provenite din Fondul pentru Dezvoltare Regională. Totodată, analizează și aprobă proiectele de dezvoltare regionala propuse de Agenția pentru Dezvoltare Regională, propunerile pentru constituirea Fondului pentru Dezvoltare Regională și cele privind contribuțiile la Birourile de Cooperare Transfrontalieră Suceava și Iași.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională este condus de un președinte și un vicepreședinte, funcții îndeplinite prin rotație pentru câte un mandat de un an de către reprezentanții județelor, desemnați de acestea. Președintele și vicepreședintele trebuie să reprezinte județe diferite.