Consiliul Județean cheamă în instanță Guvernul pentru datoriile restante generate de cazarea cadrelor medicale
Consiliul Județean Botoșani își continuă demersurile legale pentru a determina Guvernul României să-și plătească datoriile pe care le are la unitățile hoteliere botoșănene care, în perioada 16 martie – 15 mai 2020, au găzduit cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2.
După ce demersurile făcute la Direcția de Sănătate Publică Botoșani și Ministerul Sănătății au rămas fără ecou, Consiliul Județean se vede nevoit să acționeze în instanță pentru a urgenta plata sumelor restante în valoare de 84.270 de lei.
„Refuzul asigurării fondurilor necesare decontării totale ale cheltuielilor efectuate de unitățile hoteliere contravine legislației, iar Consiliul Județean nu are pârghiile legale pentru a putea efectua plățile din bugetul propriu. Deoarece există riscul real ca să intrăm într-un blocaj financiar și să punem în pericol și funcționarea instituțiilor subordonate Consiliului Județean prin acumularea unor arierate care nu ne aparțin, am decis să cerem în instanță decontarea acestor cheltuieli. Deși pare mică, suma este importantă pentru orice unitate din HoReCa, mai ales în contextul crizei economice generată de pandemia de coronavirus”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliul Județean Botoșani.
Solicitarea este bazată pe prevederile Ordonanței Militare nr. 7/4.04.2020, care, printre altele, a statuat că „în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale asigură pentru personalul public sanitar, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana – trei mese pe zi și apă”.
Prin Hotărârea de Guvern 201/2020 s-a stabilit alocarea a 42 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, tocmai pentru asigurarea sumelor necesare astfel încât autoritățile locale să poată încheia contracte cu unitățile hoteliere pentru carantinarea persoanelor întoarse din zonele roșii și a personalului medical din spitalele care tratau pacienți bolnavi de COVID-19.
Consiliul Județean Botoșani a încheiat cu celeritate contracte cu două unități hoteliere din municipiu. Chiar dacă este parte a contractului, legislația prevede clar că plata serviciilor cu masa și cazarea cade în sarcina Ministerului Sănătății, Consiliul Județean neavând nicio pârghie legală pentru a face aceste plăți. „Decontarea cheltuielilor aferente carantinei prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. c) din Regulamentul sanitar internațional (2005), se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății în baza unui contract de decontare”, se arată în Hotărârea de Guvern 201/2020.
„Este clară distincția dintre obligația de a asigura cazarea și masa pentru cadrele medicale aflate în prima linie în luptă cu acest teribil virus, pe care Consiliul Județean și-a dus-o la îndeplinire, și cea de decontare a cheltuielilor care revine, potrivit legislației adoptate de actualul Guvern, Ministerului Sănătății prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Pentru ca această situație să nu împieteze asupra activității Consiliului Județean, a instituțiilor subordonate și a agenților economici locali afectați de criza din domeniul HoReCa, am făcut acest demers în instanță”, a subliniat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.