Fonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19 și pentru protejarea mediului
Guvernul României a aprobat în ședința de joi o serie de măsuri prin care este extins sprijinul asigurat din fonduri europene în combaterea pandemiei cauzate de COVID-19, dar și pentru protejarea mediului înconjurător.
Concret, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 cât și al deceselor cauzate de acesta, în urma Memorandului înaintat de MFE, a fost decisă redeschiderea apelului de proiecte „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, pentru acțiuni de tip B: crearea unor capabilități medicale mobile/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/ spitale modulare/ containere de logistică medicală. Pentru finanțarea acestor echipamente va fi alocată o sumă de 62 milioane euro. Categoria beneficiarilor, alături de IGSU, va fi extinsă astfel: spitale județene de urgență/ spitale de urgență/ institute medicale de urgență (din municipiul București și județele Timișoara, Iași, Cluj, Mureș, Craiova, Constanța, Bihor, Bacău).
Apelul, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, a fost deschis în perioada 15 – mai septembrie. În cadrul apelului au fost depuse 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro.
De asemenea, a fost discutată extinderea tipurilor de instituții care pot beneficia de tablete școlare și alte echipamente/ dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice. Astfel, dacă în prezent acestea pot fi finanțate în cadrul programului Operațional Competitivitate doar prin intermediul unor proiecte pilot, MFE a solicitat Comisiei Europene modificarea POC pentru a putea fi acordate finanțari pentru toate școlile gimnaziale, iar unitățile de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile publice locale să devină beneficiari eligibili. Recent, Comisia Europeană a agreat modificarea POC pentru a acorda acest tip de finanțări. Apelul POC pentru finanțarea proiectelor va fi deschis în perioada 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2020. Informații suplimentare sunt disponibile aici: https://bit.ly/2HrjpK0. Finanțările POC vor sprijini achiziția de tablete școlare și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line pentru desfășurarea în bune condiții a activităților didactice în anul școlar 2020-2021.
Reamintim că din fondurile alocate POIM, MFE a alocat 85 milioane euro pentru a finanța unitățile de învățământ să cumpere echipamente de protecție medicală/ dispozitive medicale și dezinfectanți, precum și containere sanitare mobile. În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse în perioada 25 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2021.
Fondurile UE protejează mediul
În ședința de Guvern de ieri au fost adoptată modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014-2020 pentru a permite finanțarea de autovehicule de transport rutier nepoluante.
HG 399/2015 reglementa eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziția de autovehicule în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene la echivalentul a 15.000 euro/ autovehicul. Însă, conform legislației deja în vigoare din 2018, autorităţile şi instituţiile publice pot achiziţiona autoturisme nepoluante cu prețuri de până la 35.000 euro, inclusiv TVA. În acest context, a fost decisă majorarea plafonului la 35.000 euro/ autovehicul și în cazul achizițiilor finanțate din fonduri europene.