Sfântul mucenic Fanurie a fost un militar creștin, care s-a nevoit în insula Rodos din Grecia. Mama sfântului era o mare păcătoasă şi cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăinţă. Însă el n-a încetat să se roage cu stăruinţă pentru mântuirea mamei sale. Sfântul Fanurie a fost ucis de păgânii închinători la idoli pentru că nu a vrut să renunțe la credința creștină. În momentul chinurilor sale martirice l-a rugat pe Dumnezeu să-i ajute pe cei care se vor ruga pentru mântuirea mamei sale: „Din cauza acestor suferinţe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie”. Sfântul Fanurie a săvârşit numeroase minuni, îndeosebi pentru descoperirea obiectelor şi animalelor dispărute. Din cauza aceasta, când credincioşii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face plăcinte pe care ei le împart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfântului Fanurie.
Fanuropitele – mulțumire Sfântului Fanurie
Credincioșii ortodocși au o varietate de tradiții atunci când vine vorba să mulțumească unui sfânt care le-a mijlocit sau a făcut o minune ca răspuns al unei rugăciuni. Unii fac donații în bani bisericilor care au drept ocrotitor sfântul respectiv. Alții călătoresc pe întreg globul pământesc ca să se închine la moaștele sfântului. Alții își botează copiii cu numele sfântului. Însă atunci când pierd ceva și se roagă Sfântului Fanurie ca să le fie mijlocitor, precum se roagă și pentru mama lui, credincioșii fac o prăjitură și o împart prietenilor drept mărturie sau în semn de mulțumire pentru răspunsul primit la rugăciune. Prăjitura este, de obicei, o prăjitură simplă și aromată, de post, fără lapte sau ouă. Există mai multe varietăți cu nuci, stafide și afine uscate, sau cu unt, ouă și coniac. Există și varianta de post, luând în considerare faptul că prăjitura este o jertfă de mulțumire.
Rețetă:
Pentru început, se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte. Într-un bol de mărime medie, se amestecă 4 căni de făină, o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu, o linguriță și jumătate de praf de copt, o linguriță de scorțișoară. Într-un bol mai mare, se amestecă o cană de ulei, o cană de suc de portocale, un sfert de cană de apă, coniac sau whisky și o cană de zahăr, până când acesta se topește. Se adaugă o cană de nuci măcinate și o cană de stafide. Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare. Se amestecă manual timp de 7-9 minute pentru ca făina să se încorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească. Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios. Se adaugă aluatul în tava pregătită. Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește, iar o scobitoare introdusă în mijlocul ei iese curată – aproximativ 40 de minute. Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă 5 minte la răcit în tavă. Se scoate apoi prăjitura din tavă și se lasă la răcit complet. Când se răcește, se presară zahăr pudră. Prăjitura se va usca repede, așa că asigurați-vă că o veți pune într-un vas etanș sau acoperit bine cu folie de plastic. Poftă bună și Sfântul Fanurie să vă răsplătească rugăciunile și milostenia!