Important

NATIONAL | Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, după 15 mai

Nelu Tătaru a anunţat, miercuri, că suntem pe o pantă descendentă a pandemiei de coronavirus. Ministrul Sănătăţii i-a sfătuit pe oameni să evite aglomeraţiile care pot duce la o reactivate a focarelor de COVID-19.

“Ministerul Sănătăţii a evaluat şi a elaborat în această perioadă de 2 luni, proceduri pentru a putea gestiona pandemia. Suntem pe o pantă descendentă în care încercăm să controlăm pandemia. Această pandemie nu se termină şi nu se va termina acum. Chiar dacă mergem pe pantă descendentă, vedem, în continuare, un număr de cazuri noi. Dar nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza. Orice aglomeraţie mai mare, că este terasă, restaurant sau un grup mai mare de persoane care se întâlnesc şi stau înseamnă şi o recativare a unor focare”, a declarat Nelu Tătaru la Europa FM.

Ministrul Sănătăţii a explicat că după 15 mai “ne așteptăm la o creștere, sper să nu fie accentuată, ci una lentă, de la o zi la alta, pe perioadă scurtă”

“Studiul pe care vrem să îl facem, după 1 iunie, este şi cel care ne va da şi suma procentului de persoane infectate, care a făcut boala şi imunizarea acestora şi ne va da o previziune despre ce va fi în toamnă – iarnă. Când vom vedea că într-o anumită zonă vom avea iar un număr mare de cazuri că apar 10 – 20 în momentul în care acolo nu mai era niciun caz sau era un singur caz, când vom vedea că într-un cartier de la o zi la alta alternează ca număr de cazuri, când vom vedea Unităţile de Primiri Urgenţe cu adresabilitate crescută pentru persoane cu patologie respiratorie, când vom vedea cazuri pe ATI, sunt lucruri pe care trebuie să le gestionăm, dar precauţia vor face ca numărul lor să fie mic şi în scădere”, a menţionat Nelu Tătaru.

Cât de răspândit este coronavirusul în România

Întrebat câte cazuri de COVID-19, dintre cele depistate deja sunt asimptomatice, Tătaru a spus că aproximativ 60 la sută.

“Peste 60 la sută din cazuri sunt asimptomatice sau au simptome uşoare. Anchetele epidemiologice evaluează fiecare focar. Fiecare focar are un caz princeps, contacţii apropiaţi, contacţii direcţi şi suspecţii. Sunt reguli epidemiologice în care fiecare din contacţii apropiaţi sau direcţi care se confirmă pozitiv, declanşează o anchetă pe fiecare dintre ele”, a spus Tătaru.

Întrebat cât de răspândit este coronavirusul în România, Tătaru a spus că studiul din vara acestui an va arăta cu precizie acest lucru.

“Este răpândit în toată ţara. Nu putem estima ca număr de oameni, decât după studiul din vară. Atunci vom puta prognoza şi evoluţia ulterioară”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Joi, la miezul nopții, România ar trebui să iasă din starea de urgență și să între în cea de alertă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page