ALEGERI | Structurile teritoriale ale M.A.I. de la nivelul judeţului Botoşani acţionează pentru desfăşurarea în deplină legalitate a alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie .
Astăzi, 28 noiembrie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Botoşani a avut loc conferinţă de presă care a abordat tema măsurilor dispuse de structurile teritoriale ale M.A.I. la nivelul judeţului Botoşani pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie.
Conferinţa de presă a fost susţinută de Prefectul judeţului Botoşani, domnul Costică Macaleţi, alături de aceştia fiind prezenţi şi o parte din membrii Centrului de Comunicare, constituit pe perioada campaniei electorale şi a alegerilor pentru Parlamentul României.
Prefectul judeţului Botoşani a apreciat că actuala campanie electorală arată o responsabilizare a actorilor politici implicaţi în procesul electoral. Măsurile de promovare a legislaţiei din domeniu desfăşurate de instituţiile din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor îşi dovedesc eficienţa. În acest sens, este relevantă o comparaţie între incidentele înregistrate în primele 20 zile ale campaniei electorale aflate în desfăşurare şi cele care au avut loc într-o perioadă similară a campaniei alegerilor locale. Dacă de pe 8 noiembrie până în prezent au fost semnalate şi instrumentate 15 posibile încălcări ale legislaţiei, în luna mai numărul acestora era de 33 după 20 zile de campanie.
„Până acum cifrele arată că botoşănenii abordează cu maturitate civică procesul electoral. Şi forţele politice implicate dau dovadă de o mai mare responsabilitate în faţa prevederilor legale, folosind instrumente şi modalităţi de campanie ce pot arăta oferta electorală într-o manieră democratică şi civilizată.”, este declaraţia prefectului Costică Macaleţi.
D-na inspector pricipal Anca Silion Arama – desemnată „voce unica” a structurilor M.A.I pentru judeţul Botoşani pe perioada campaniei electorale şi alegerilor locale- a menţionat că, din punct de vedere al asigurarii măsurilor de ordine şi siguranţă publică, prima jumătate a campaniei electorale s-a derulat fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Cele mai frecvente aspecte sesizate au privit afişajul electoral – nerespectarea locului de afişaj, distrugeri sau deteriorări ale materialelor de campanie. Acestea au fost soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale în 9 cazuri şi întocmirea de dosare penale în 4 cazuri(furturi de bannere electorale).
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Botoani înregistrează si verifica fiecare semnalare privind posibile incalcari ale legislatiei electorale, venite atat din partea competitorilor politici, cat si din partea cetatenilor. Toate sesizările sunt tratate cu echidistanţă, fără a ţine cont de culoarea politică a persoanelor implicate.
În scopul prevenirii incidentelor electorale, sub sloganul „Tu decizi !Votează legal!”, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin structurile sale teritoriale, desfăşoară campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale, în scopul asigurării unui proces de votare legal.
Acţiunile s-au desfăşurat la nivelul tuturor municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Botoşani. Astfel , au fost distribuite materiale în zone intens circulate din mediul urban, cu ocazia manifestărilor sportive care au implicat un public larg, precum şi în târguri, oboare de pe raza judeţului.
De asemenea, activităţile de informare s-au derulat şi în centrele comerciale din municipiul Botoşani, în cadrul Punctului de trecere a frontierei Stânca, precum şi la societăţi comerciale din judeţ cu un număr mare de salariaţi.
În data de 25.11.2012, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri au aparticipat la o activitate de informare în târgul auto din municipiul Botoşani. Cadrele M.A.I. au distribuit pliante cu mesajul campaniei, atrăgând atenţia asupra sancţiunilor la care se expun, în cazul eludării normelor prevăzute de Legea nr.35/2008.
Instituţia Prefectului a solicitat primarilor să afişeze pe site-urile oficiale materialele informative, în timp ce afişele campaniei de informare au fost afişate la secţiile de votare, la sediile serviciilor publice din subordinea Prefectului, precum şi în alte spaţii cu trafic mare al populaţiei.
În ceea ce priveşte pregătirile pentru scrutinul de pe 9 decembrie, judeţul Botoşani a respectat întru totul graficul impus de lege şi a realizat deja principalele obiective organizatorice. Astfel, până la această dată, au fost tipărite cele peste 805.000 de buletine de vot necesare în ziua votării. Ştampilele cu menţiunea „votat” au ajuns luni seară la Botoşani, iar angajaţii Prefecturii pregătesc în aceste zile celelalte materiale necesare secţiilor de votare. Pe 27 noiembrie a început seria de instruiri ale preşedinţilor şi locţiitorilor acestora din secţiile din judeţ, acestea urmând să se încheie pe 29 noiembrie.