EVENIMENT | 14 situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost solicitat şi a intervenit la 14 de situaţii de urgenţă (3 incendii şi 11 cazuri medicale). Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca cele trei incendii să fie stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.
Trei incendii în mai puţin de zece ore
Au vrut să-şi încălzească locuinţele, au făcut focul, dar au supraîncălzit sobele ori nu s-au asigurat că au coşurile de fum curăţate de funingine sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor. Căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins, în ziua de 20 noiembrie, materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor, podurilor sau pereţilor ori bunurile din locuinţele a trei cetăţeni din Tudora, Broscăuţi şi (Călineşti) Bucecea.
Pompierii au intervenit prompt, fiind salvate bunuri materiale în valoare de cca. 100.000 lei. Pagubele au fost minore.
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă.
Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.