LOCAL | Adio porci în curțile botoșănenilor. Creșterea tradițională a porcilor ar putea deveni istorie
Reuniţi în cadrul Conferinţei Internaţionale de Trichineloză, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, specialiștii veterinari consideră că ar trebui să se renunţe la creşterea tradiţională a porcilor, pentru eradicarea trichinelozei.
“Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe ţări din lume, România fiind în top trei mondial în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalenţă la porc şi numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcţie de câte au consumat din carnea de porc neverificată. Trichineloza a fost, este şi rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante, atât în ţara noastră, cât şi în alte ţări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată şi neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluţie este ca România să desfiinţeze creşterea tradiţională a porcilor în coteţ”, a declarat,, Călin Gherman, preşedintele comitetului de organizare a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză, citat de Agerpres.
Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu : Personal, nu sunt de acord cu această soluție
Parerile specialiștilor veterinari sunt însă împărțite. Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu consideră că renunțarea la creșterea porcilor în mod tradițional nu este o solutie. ” Eu personal, consider ca renunțarea la creșterea în gospodariile tradiționale, nu este o soluție. La Cluj, în România , nu au fost probleme atât de grave încât să se ajunga la o asemenea variantă extremă, care ar afecta mediul rural. Sunt anumite poziții, soluții, numai că realitatea este cu totul alta ,, a declarat Oleleu pentru Citynews.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în perioada 1986-2009 au fost inregistrare aproape 30.000 de îmbolnăviri umane de trichineloză doar în România.