Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, în localitatea romană Interamna (astăzi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. Datorită vieții sale virtuoase, Valentin a fost ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de către papa Victor I, în anul 197.
Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Valentin a fost foarte iubit de către toți credincioșii săi. Datorită credinței sale puternice și a bogatei activități vindecătoare, episcopul a convertit la creștinism importanți dregători romani. Printre minunile săvârșite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea; tămăduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman Craton, eveniment în urmă căruia s-au botezat Craton și întreaga familie a acestuia, împreună cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfântului Valentin: Procul, Efiv și Apolonie. Nu trebuie omisă nici minunea vindecării tânărului Avundie, fiului eparhului cetății, precum nici blândețea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii legătura dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credința în Hristos. De altfel, acest din urmă eveniment i-a adus Sfântului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii și al familiei creștine. Trăind într-o perioadă a persecuțiilor împotriva creștinilor – este vorba de domnia împăratului Marcus Aurelius – Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Împreună cu Valentin au primit sfârșitul mucenicesc și ucenicii acestuia: Procul, Efiv și Apolonie, în anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse și îngropate în cetatea Interamna, în glas de rugăciune al poporului dreptcredincios adunat să-i întâmpine pe acești vrednici mucenici ai lui Hristos.
SFÂNTUL MUCENIC VALENTIN ARE MOAŞTE ÎN ȚARA NOASTRĂ
La Biserica „Delea Nouă” din Bucureşti se află părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Valentin.
ETIMOLOGIA NUMELUI VALENTIN
Numele Valentin este de origine latină, explicat în mod tradițional prin participiul verbului valere, care se traduce prin a fi puternic, a fi sănătos. Într-adevăr, prin credința sa energică, prin faptele sale deosebite, prin moralitatea exemplară și prin activitatea pastoral-misionară ireproșabilă, Sfântul Mucenic Valentin a confirmat tăria și puterea credinței în Hristos, precum și sănătatea vieții comunității pe care el a păstorit-o cu atâta interes.