Important

LOCAL | Copiii pot pleca în tabere cu voucherele de vacanță ale părinților

Voucherele de vacanță pe care le primesc bugetarii vor putea fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor taberelor școlare ale copiilor beneficiarilor, potrivit unei propuneri legislative aflată în dezbatere la Senat. În prezent, legislația în vigoare prevede că voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru cheltuielile serviciilor de călătorie și divertisment.

Voucherele de vacanță vor putea fi folosite și pentru taberele școlare ale copiilor titularilor, nu doar pentru serviciile de călătorie și divertisment. Noua prevedere se regăsește într-o propunere legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere. Pentru a se aplica, însă, propunerea trebuie mai întâi să fie adoptată de Parlament, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul legislativ propune ca voucherele de vacanță să poată fi utilizate atât pentru serviciile de călătorie și/sau divertisment, cât și pentru acoperirea cheltuielilor taberelor școlare, naționale și tematice ale copiilor titularului voucherelor. Condiția pentru a putea fi folosite acestea va fi ca taberele să se regăsească într-un pachet turistic.

Pachetele turistice sunt, conform Ordonanței nr. 2/2018 care reglementează pachetele turistice, „combinația a cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie destinate aceleiași călătorii sau vacanțe.” Pentru a constitui un pachet turistic, serviciile de călătorie trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să fie oferite de un singur comerciant, sau, dacă sunt oferite de mai mulți furnizori, să fie selectate înaintea acceptării plății de către călător, să fie vândute la preț forfetar sau total sau să fie promovate și vândute sub demunirea de „pachet”.

Voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă salariaților bugetari pentru a-și acoperi cheltuielile legate de efectuarea concediului de odihnă, cu condiția ca acesta să se efectueze în țară, conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. În aceeași lege se stabilește și că valoarea maximă a voucherelor de vacanță pe care le poate primi un angajat într-un an este de 1.450 de lei. Pentru mai multe informații despre voucherele de vacanță, poți accesa acest articol.

De asemenea, voucherele de vacanță sunt uninominale, ceea ce înseamnă că pot fi folosite doar de titulari. Așadar, rămâne de văzut cum anume (sau dacă) va fi reglementată această nouă prevedere, astfel încât utilizarea voucherelor să fie extindă și către copiii titularilor.

Atenție! Prevederea nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page