Diverse

SANATATE | Vaccinul antigripal si efectele secundare

Te gandesti sa iti faci in acest an vaccinul antigripal? Trebuie sa stii ca acest vaccin reprezinta cea mai buna metoda de a preveni gripa si raceala. In plus vei evita si complicatiile severe, precum pneumonia, bronsita sau sinuzita.

Cand trebuie sa faci vaccinul antigripal

Deoarece sezonul gripelor si racelilor incepe de obicei in octombrie si dureaza pana in mai, cel mai bun moment pentru efectuarea vaccinului antigripal este septembrie si octombrie. Dureaza aproximativ doua saptamanii pana cand vaccinul devine eficient.
Vaccinul antigripal poate fi efectuat si in luna decembrie, si chiar mai tarziu, insa cu cat faci acest vaccin mai devreme cu atat esti mai putin expus riscului de gripa.

Tipuri de vaccin antigripal

Exista mai multe tipuri de vaccin antigripal. Vaccinul gripal traditional, este o injectie care se efectueaza in muschi. Contine particule de virusuri gripale care stimuleaza imunitarea organismului impotriva gripei. Aceste particule de virus nu cauzeaza raceala.
Pe piata exista si un vaccin antigripal cu o doza mai mare, special conceput pentru persoanele de peste 65 de ani. Ingredientele din acest vaccin sunt identice cu cele din vaccinul traditional, insa dozele sunt mai mari, deoarece sistemul imunitar al organismului batran are nevoie de stimuli mai puternici.

Vaccinul antigripal nazal este destinat persoanele cu varste cuprinse intre 2 si 49 de ani. Acest vaccin contine un virus gripal viu, amortit, care nu cauzeaza gripa.
Toate tipurile de vaccin protejeaza organismul de mai multe radacini de virusuri gripale.

 

Cum functioneaza vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal dezvolta in organism anticorpi puternici care ofera protectie impotriva infectiilor cauzate de virusul gripal. La majoritatea persoanelor, aceasta reactie poate cauza oboseala si dureri musculare.
Trebuie sa stii insa ca virusul antigripal nu cauzeaza gripa. Uneori, persoanele care se vaccineaza pot contacta gripa in cele doua saptamani in care vaccinul isi face efectul. Insa, persoanele vaccinate sunt mult mai putin expuse riscului de raceala.
In fiecare an, vaccinul antigripal contine cateva tipuri diferite de virusuri. Radacinile gripale alese pentru vaccin sunt cele care au cele mai mari sanse de aparitie in sezonul in curs.

 

Cine trebuie sa se vaccineze

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor cu varsta de peste 6 luni. Este in special recomandat copiilor, adolescentilor, persoanelor de peste 50 de ani, femeilor care vor fi insarcinate in perioada racelilor, persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, pulmonare sau diabet.
De asemenea, medicii, asistentele medicale sau persoanele care intra in contact cu copii trebuie sa faca acest vaccin.

Efectele secundare ale vaccinului antigripal

De obicei, in primele zile dupa efectuarea vaccinului antigripal, pacientii se vor simti slabiti. Alte persoane poate avea simptome asemanatoare gripei si dureri musculare. In unele cazuri poate aparea si febra.
Efectele secundare serioase ale vaccinului antigripal sunt foarte rare. De obicei, acestea apar dupa cateva minute sau ore de la efectuarea vaccinului antigripal.
Persoanele alergice in trecut la vaccin trebuie sa discute cu medicul inainte de a efectua vaccinul. De asemenea, persoanele alergice la oua nu trebuie sa efectueze acest vaccin.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page