Se sărbătorea Vinerea Mare și membrii comunității locale se întruneau în biserica de lemn de mici dimensiuni.
Aproape toţi copiii satului, 116 la număr, se aflau înăuntru şi au ars de vii. Erau înghesuiţi în biserica de lemn, veche de peste 200 de ani. Uşa era reprezentată de deschizătură lată de 60 de centimetri şi înaltă doar cât să treacă un singur om, cu capul plecat și se deschidea spre interior.
Feresrele erau înguste şi ferecate cu gratii de metal. Înainte de slujbă, între săteni şi preot s-a iscat o mică gâlceavă. Primii încercau să-l convingă pe preot să ţină slujba afară, fiind că nu aveau cu toţii loc în biserică. Erau aproape 200 de oameni, iar lăcaşul, extrem de mic.
Înţelegerea finală a fost ca în biserică să stea numai copiii, 116 elevi de şcoală primară şi de liceu, iar adulţii să rămână afară. Dezastrul a pornit de la o lumânare aprinsă de dascăl. Flacăra a aprins o coroană din celuloid ce stătea deasupra sfeşnicului.
Cu propriile palme, dascălul s-a chinuit să stingă focul aprins, dar, fără să vrea, când strivea flăcările, a stârnit zeci de scântei. Una dintre ele s-a înălţat şi a pătruns, printre crăpături, în podul bisericii, locul unde erau strânse, de ani şi ani, coroanele vechi.
Cei 116 copii au fost învăluiți de fumul gros. Cuprinși de o panică îngrozitoare, au încercat să iasă din lăcaşul de cult, dar n-au reuşit. Uşa s-a blocat pentru că era împinsă din interior de oamenii disperaţi să scape de flăcări şi din exterior de cei care încercau să intre pentru a-i salva.
Au murit toţi, 116 copii, tot tineretul satului. Tot atunci şi-a găsit sfârşitul şi preotul paroh Dumitru Vişinescu, care a fost mistuit de flăcări împreună cu fiul său, în vârstă de 11 ani.
Din cauza terenului accidentat, autospecialele Secţiei de Pompieri Piteşti au reuşit să se apropie doar la 200 de metri de biserica în flăcări. Cu ajutorul mai multor linii de furtun, incendiul a fost stins aproape de miezul nopţii. Până spre dimineaţă, pompierii militari au scos trupurile carbonizate ale victimelor.
Regina Maria, prezentă la înmormântarea victimelor
Tragedia din Costeşti a făcut înconjurul lumii. Au venit ajutoare din toată ţara, din toată Europa, din Statele Unite ale Americii. Chiar şi Regina Maria şi principele Mihai au venit la înmormântarea celor dispăruţi la Costeşti, iar doamna de onoare a Majestăţii Sale, Simone de Lahovary, s-a ocupat personal de starea unuia dintre copii, care a supravieţuit incendiului. Din dispoziţia Reginei, acesta a fost tratat la Paris, însă a mai trăit doar două luni, arsurile fiind extrem de grave.