SANATATE | Motivele pentru care oul nu trebuie să lipsească de la micul dejun
Sursă excelentă de proteine, oul joacă un rol extrem de important în dietă. Oferă organismului mineralele necesare, contribuie la dezvoltarea masei musculare și te ajută să-ți menții silueta.
Crește nivelul colesterolului bun
Deși se consideră că ouăle trebuie consumate mai rar deoarce cresc colesterolul, acest lucru este parțial adevărat, deoarece este vorba despre creșterea colesterolului bun (HDL). Compus lipidic esențial pentru menținerea structurii membranei celulare, ajută la producerea acizilor biliari necesari sistemului digestiv. Informativ, un ou conține 210 mg de colesterol, în condițiile în care limita zilnică admisă este de 300 de mg de colesterol. Dacă îți dorești să consumi doar proteinele, folosește doar albușurile.
Furnizează organismului aminoacizii esențiali
Albușul este o sursă completă de proteine, de cea mai bună calitate, care conține 9 aminoacizi esențiali. Potrivit nutriționiștilor, proteina din ou este mai bună din punct de vedere calitativ decât cea din carne sau din pește, deoarece este asimiliată în totalitate de organism. Un ou conține 6 grame de proteine.
Ajută la întărirea sistemului imunitar
Ouăle conțin minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul și fosforul. Acestea sunt necesare pentru menținerea sănătății sistemul imunitar și a sistemului osos.
Contribuie la dezvoltarea masei musculare
Sportivii profesioniști folosesc adesea în dietă albușuri proaspete, în formă crudă, pentru a-și reface ori pentru a-și crește masa musculară. Albușul oferă 3 aminoacizi importanți: leucina, acidul glutamic și acidul aspartic. Aceștia ajută la sinteza proteinelor care cresc volumul mușchilor, prevenind, totodată, atrofierea musculaturii. Deoarece ouăle consumate în stare crudă pot conține Salmonella, trebuie procurate dintr-o sursă sigură.
Te ajută să slăbești
Având un indice de sațietate mai ridicat cu 50% decât cerealele, ouăle te pot ajuta să scapi de câteva kilograme. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Rochester de obezitate din SUA, dacă vei consuma un ou la micul dejun, vei reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce înseamnă că vei putea scăpa mai repede de kilogramele nedorite.