DIVERSE | 10 beneficii ale măcrișului
Macrisul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale, a sistemului imunitar si asupra sistemului osos. Pe langa faptul ca este folosit in supe, condimente, sosuri, medicamente si gemuri, acest excelent aliment de sezon a fost folosit si de catre faraoni in bautura numita Karade, fiind un ingredient esential si viu cu efect terapeutic, antiseptic si antiinflamator.
1. Ajuta la digestie
Datorita faptului ca macrisul este bogat in fibre, includerea lui in salate si in supe poate sa aiba un rol important in procesul de digestie. Fibrele sunt elemente esentiale pentru sistemul digestiv, deoarece imbunatatesc sanatatea grastro-intestinala si reduc senzatia de balonare. Fibrele ajuta la scaderea colesterolului in organism si diminueaza astfel riscul de ateroscleroza sau de accident vascular.
2. Mentine sanatatea inimii
Macrisul contine un nivel ridicat de potasiu, iar cand zicem potasiu ne gandim la sanatatea inimii. De exemplu, o singura ceasca de macris contine 15% din doza zilnica recomandata de potasiu. Acesta este un mineral cheie, cu rol esential in reglarea si echilibrarea fluidelor din intregul corp, având un efect benefic asupra sistemului cardio-vascular, asupra arterelor si asupra vaselor sanguine.
3. Imbunatateste vederea
Vitamina A este una dintre componentele macrisului si este cunoscuta sub numele de „vitamina vederii bune”, deoarece ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina. Aceasta vitamina actioneaza ca un antioxidant si are un rol semnificativ in agerimea vederii si in prevenirea problemele care apar odata cu varsta.
4. Un bun aliat impotriva anemiei
Macrisul este un aliment natural, bogat in fier. Fierul este prezent in toate celulele organismului si trebuie sa se gaseasca in alimentatia oricui. Cel mai important rol al fierului este acela de a purta oxigenul de la plamani in restul corpului si de a ajuta muschii sa stocheze si sa foloseasca oxigenul. Asadar, macrisul aduce un aport de fier organismului si previne aparitia anemiei in corp.
5. Adjuvant al sistemului imunitar
Macrisul este bogat in vitamina C, iar o ceasca de macris contine 106% din doza zilnica de vitamina C recomandata. Aceasta vitamina, denumita stiintific si acidul ascorbic, creste productia de celule albe din sange, protejeaza organismul impotriva deficientelor imunitare si lupta impotriva radicalilor liberi. Vitamina C este folosita si impotriva simptomelor de gripa si raceala.
6. Confera pielii un aspect sanatos
Ramanem tot la vitamina C, dar de aceasta data la efectele sale impotriva imbatranirii. Prin continutul de vitamina C, frunzele de macris ofera pielii un aspect sanatos, ajuta la producerea colagenului, diminueaza aparitia ridurilor si mentine sanatatea pielii .
7. Imbunatateste sanatatea rinichilor
Un studiu publicat in Saint Louis de catre Universitatea din Washington confirma ca frunzele de macris au un rol semnificativ in curatarea tractului urinar si in eliminarea pietrelor la rinichi. In cazul pacientilor sanatosi, macrisul ajuta la prevenirea formarii de pietre la rinichi.
8. Adjuvant al sistemului osos
O singura cana de macris contine 123mg de calciu, component cunoscut pentru rolul sau in mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor. Calciul are si un rol in transmiterea mesajelor din creier catre restul corpului si, datorita acestuia, muschii raspund comenzilor date de catre nervi. Pe scurt, ai calciu, ai oase sanatoase!
9. Efect antioxidant
Chiar daca cercetarea cu privire la componentele antioxidante ale macrisului este in curs de desfasurare, exista inca o buna cantitate de dovezi care sugereaza ca planta contine flavonoide, compusi polifenolici si antociani care actioneaza ca antioxidati si au efect impotriva radicalilor liberi si eliminarea lor inainte de a se transforma din celule sanatoase in celule canceroase.
10. Detoxifiant natural
Din cand in cand, e recomandat sa recurgem si la o cura de detoxifiere, iar macrisul este o planta care poate fi introdusa in curele de detox, avand un rol esential in metabolism si sprijinand procesul de eliminare pe cale naturala a toxinelor din corp.