Diverse

DIVERSE | Când are nevoie copilul de suplimente de vitamine

O dieta echilibrata asigura copiilor aportul adecvat de vitamine, necesare pentru dezvoltarea armoniasa. Lipsa anumitor nutrimenti duce la aparitia oboselii, somnolentei, lipsei poftei de mancare, iar mai grav, la instalarea unor boli digestive. In anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea de vitamine celor mici.

Se administreaza doar cu sfatul medicului
Nevoile nutritionale ale copiilor depind de varsta, sex, greutate, inaltime, cat sunt de activi. Potrivit specialistilor, bebelusii care s-au nascut la termen si sunt alaptati nu au nevoie de suplimente de vitamine, caci laptele matern este bogat in nutrimenti esentiali pentru organism. Pentru ca cei mici au nevoie de aceleasi substante nutritive ca adultii, doar ca, in cantitati mai mici, suplimentele de vitamine nu se administreaza fara recomandarea medicului.
E nevoie de vitamine si suplimente in anumite situatii
In general, copiii care consuma multe legume, fructe, cereale, derivate din lapte nu au nevoie de suplimente de vitamine. Exceptie fac sugarii. Acestia au nevoi nutritionale diferite spre deosebire de copiii care au peste doi ani, necesitand suplimentarea cu vitamina D, de exemplu.
Totodata, anumite suplimente de vitamine si minerale pot fi necesare pentru copiii care au o afectiune care impiedica absorbtia nutrimentilor, precum boala celiaca, cancerul, fibroza chistica sau boala inflamatorie intestinala. Si cei care au suferit o interventie chirurgicala care afecteaza intestinele sau stomacul necesita administrarea de suplimente de vitamine si minerale. Este vital ca acestia sa primeasca cantitati adecvate de nutrimenti, precum vitamina D, care ajuta la formarea oaselor, vitamina A, care stimuleaza cresterea ori vitamina C, care stimuleaza imunitatea. In plus, vitaminele A, B6, B12 și D sunt cruciale pentru dezvoltarea creierului in primele luni de viata.
Nici o pastila in plus!
Suplimentele de vitamine sau minerale pot fi periculoase pentru copii atunci cand sunt ingerate in cantitati excesive. Acest lucru este valabil mai ales în cazul vitaminelor A, D, E și K, pentru ca sunt liposolubile si se stocheaza in grasimile corporale. De aceea, numai medicul pediatru poate stabili daca cel mic are nevoie de suplimente alimentare şi vitamine. Totodata, este importat sa nu lasi la indemana celor mici vitaminele. Pentru ca se gasesc in diferite forme, au diverse culori pot fi confundate de copii cu bomboanele.
Suplimentele de minerale, importante
Și mineralele sunt vitale pentru sanatatea celor mici. Daca fosforul, calciul și magneziul ajuta la formarea unui sistem osos puternic, fierul și cuprul sunt necesare pentru formarea sângelui. Zincul stimuleaza imunitatea, pe cand potasiul are un impact semnificativ asupra sanatatii inimii. Iodul, manganul, cromul, cobaltul, fluorul si seleniul regleaza functiile corpului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page