LOCAL | În weekend, cei tineri şi mai buni maeștri în arta „închistririi“ s-au adunat la Rogojești – FOTO
La Rogojeşti, în judeţul Botoşani, se află una dintre ”capitalele” ouălor încondeiate din România. În acest sat, obiceiul este păstrat cu sfinţenie şi se organizează un concurs inedit de încondeiat ouă în fiecare an, cu trei săptămâni înaintea Paştelui.
Rogojeştiul este un sat din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, situat exact la confluenţa dintre Bucovina şi Moldova. Este o localitate cu o puternică comunitate de ucrainieni rămaşi în această zonă încă din timpul stăpânirii austriece în Bucovina. La Rogojeşti diferitele tradiţii din zonele învecinate se îmbină într-un melanj cultural unicat, bunul său, etnografic, cel mai de preţ fiind tradiţia încondeierii ouălor.
De altfel Rogojeştiul este una dintre capitalele româneşti ale încondeierii ouălor, obiceiul fiind transmis de la mamă la fiică din timpuri imemoriale. În acest sat ucraineano-român, ouăle de Paşte au o frumuseţe aparte dar respectă simbolistica arhaică a celor două etnii. Tocmai de aceea la Rogojeşti se organizează unul dintre cele mai importante concursuri de încondeiat ouă, din ţară, reunind meşteri renumiţi din cele mai importante centre din toată zona Moldovei. Acest concurs are şi o secţiune inedită dedicată copiilor, cele mai importante ”şcoli„ de încondeiat ouă duelându-se cu creaţii, realizate pe loc în faţa juriului.
Campioni în lumea oăulor ”închistrite”
La Rogojeşti, ” a încondeia„ este un cuvânt străin. Ei spun ouălor pictate cu atâta migală, ”ouă închistrite”. În această localitate se ”închistresc” ouăle de la vârste fregede. Tocmai de aceea reprezentanţii instituţiilor de cultură care se ocupă de arta populară au considerat potrivită organizarea unui festival-concurs al ouălor încondeiate chiar în patria lor. Festivalul a ajuns la a şasea ediţie şi se desfăşoară pe durata a două zile. Ieri, 6 aprilie, au fost etapa dedicată adulţilor, meşteri din cele mai renumite centre ale încondeierii ouălor, de la Ulma, Rădăuţi, Suceava sau Rogojeşti s-au întrecut în măiestrie. Cea mai importantă este însă competiţia şcolilor de încondeiat ouă, organizată astăzi, 7 aprilie, în parohia ”Naşterea Maicii Domnului” din Rogojeşti. Este importantă spun organizatorii pentru că ea este barometrul supravieţuirii acestei arte unicat în Europa. Şefii de al Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Botoşani( CJCPT) au precizat că semnele sunt îmbucurătoare, numărul copiilor care învaţă să încondeieze ouă şi care chiar fac performanţă în aceste domeniu este tot mai mare.
” Cea mai mare bucurie pe care o avem este participarea în număr mare a copiilor. Toate aceste şcoli de încondeiat au mereu noi membri, copii dornici să facă performanţă şi să-şi însuşească cultura tradiţională. Este semnul că tradiţia va fi continuată. În fiecare an au venit tot mai mulţi. Sunt veniţi din centre importante ale încondeierii ouălor.”, spune Cornelia Ciobanu, director CJCPT. Este vorba despre şcoli de încondeiat ouă din Bucecea, Rogojeşti, Vlădeni, Ulma, Paltinu, Suceava dar şi alte localităţi cu tradiţie. Propriu-zis sunt două categorii de concurs. Prima reuneşte copiii de până la 13 ani, iar cealaltă cei care au vârsta maximă de 17 ani. Printre aceştia se numără şi o adevărată campionă a încondeierii ouălor.
Este vorba despre Ana Maria Constantin, o copilă de 13 ani din satul Vlădeni, judeţul Botoşani. A câştigat de două ori premiul I la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale organizată la Sibiu şi este o adevărată maestră a încondeierii tradiţionale.
”Încondeieze de aproximativ 10 ani şi m-am apucat din pasiune. Pur şi simplu m-a atras de la început. Când încondeieze mă detaşez şi intru în această lume minunată”, spune Ana Maria Constantin. Ana Maria dar şi ceilalţi concurenţi sunt obligaţi să-şi arate meşteşugul sub presiunea concursului, preparând oul pe etape până la încondeierea finală. Ouăle sunt golite de conţinut printr-o tehnică aparte, apoi sunt pregătite şi mai apoi încondeiate cu o chişiţă, un instrument înmuiat în vopsea specială. Sunt mai multe tehnici, una dintre acestea fiind scufundarea în culoare, iar altele presupun efectiv brodarea ouălor. Lucrările copiilor sunt jurizate la sânge de specialişti în domeniu. ”Nivelul competiţiei a fost ridicat de profesori. Copiii şi-au însuşit foarte bine tehnica. Respectă toate etapele, cu modele diversificate. Sunt foarte mulţumită de nivelul copiilor.”, spune Ana Maria Ursuleanu, unul dintre membrii juriului.
Credinţă, Artă şi Pasiune
Printre instructori se află şi încondeietori cu mare experienţă. Una dintre acestea este Rodica Giuraniuc, o localnică din Rogojeşti, care încondeiază de la 6 ani. Este profesor pensionar şi s-a dedicat total instruirii copiilor în acest meşteşug. ” Sunt de aici de loc, din Rogojeşti, sunt cadru didactic. Am ieşit la pensie şi pregătesc copii pentru a duce tradiţia mai departe. De la 6 ani încondeiez ouă”, spune botoşăneanca. Fosta profesoară spune că a pregătit peste o mie de copii din Rogojeşti şi comunele învecinate în cariera ei. De altfel a şi scris o carte despre tehnica tradiţională a încondeierii ouălor intitulată ”Credinţă, Artă şi Pasiune”.
Totodată preşedinta juriului este Iuliana Celica Nistor unul dintre cei mai faimoşi încondeietori din România. Este originară din Rogojeşti şi învaţă deasemenea elevi atât în comună dar şi în Suceava. A predat ”închistrirea ouălor” inclusiv francezilor şi englezilor cu ocazia unei călători. Iuliana Celica Nistor spune că în aceste concursuri copiii sunt învăţaţi să respecte întocmai tehnica tradiţională şi să ducă mai departe simbolistica arhaică. ” Este vorba despre modelele şi tehnica deprinsă din moşi-strămoşi. Aceeaşi pe care mama a învăţat-o de la bunica, şi eu la rândul meu de la mama. Sunt folosite simboluri precum Crucea, Spicul, Coarnele Berbecului, Cărarea Rătăcită. Toate au o semnificaţie aparte”, spune Iuliana Celica Nistor.
Sursa: adev.ro
Felicitări pentru articol!
Margareta Mihalache